Ostatnio mam fazę na orzechowe masło. Dlatego dzisiaj ugotowałam pyszny satay z kurczaka. Jeśli jeszcze nie znacie tego kremowego sosu to na pewno go polubicie. Ja za nim przepadam! Satay z kurczaka to błyskawiczne danie i można je nieco urozmaicić np. dodać szpinak.
Dzisiejszy przepis na satay zawiera kilka konkretnych składników, które w pełni oddają smak tego sosu. Znajdziecie tutaj kumin rzymski i brązową gorczycę oraz czerwoną pastę curry. Polecam użyć odfiletowanych udek z kurczaka, bo jest to mięso soczyste i idealne do sosów. Satay świetnie pasuje do ryżu, ale jeśli lubicie bulgur lub inną kaszę, będzie równie zadowoleni. Tak czy inaczej satay z kurczaka do smaczny obiad na niedzielę. Resztki możecie wziąć do pracy.
Satay z kurczaka
4 – 6 porcji
Składniki:
800 g udek z kurczaka
1 czosnek solo
1 ½ łyżki czerwonej pasty curry
50 g orzechowego masła
1 łyżka nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka nasion brązowej gorczycy
450 ml kokosowego mleka
½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu
100 g szpinaku, świeżego
sól do smaku
1 łyżka soku z limonki
2 łyżki oleju arachidowego
orzeszki ziemne do posypania, opcjonalnie
Mięso podziel na porcje i zrumień na oleju. Na drugiej patelni zrumień nasiona przypraw, a potem zgnieć w moździerzu. Dodaj przyprawy do mięsa, następnie curry, orzechowe masło, czosnek przeciśnięty przez praskę i kokosowe mleko. Dopraw sos solą i gotuj wolno przez 40 minut. Na koniec dodaj sok z limonki i szpinak. Wymieszaj, szpinak ma jedynie zwiędnąć. Podaj satay z ryżem i sałatą. Można posypać orzeszkami.
1 comment
Z masłem orzechowym musi mieć fantastyczny aromat :)