sobota, maja 12, 2018

Szarlotka czy jabłecznik?

apple pie, jabłecznik, szarlotka

Może to nie sezon na jabłka, ale ostatnio tak mi się zachciało ciasta na ciepło z lodami, że nie wytrzymałam :)) Musiałam sprawić sobie taką przyjemność i mam nadzieję, że Wam również ją sprawię tym przepisem, pomimo, że żadna to nowość, a w necie jest tego mnóstwo.


Składniki na ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 200 g masła
  • 0,5 szklanki  cukru pudru
  • 5 żółtek
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę przesiać na stolnicę, zimne masło zetrzeć na tarce o dużych oczkach (aby się nie kleiło, masło obtaczać w mące), dodać resztę składników i dobrze zagnieść do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto schłodzić w lodówce 30 minut.



Nadzienie z jabłek:
  • 1 kg kwaśnych jabłek (antonówki lub szara reneta)
  • 0,5 szklanki cukru (wszystko zależy od walorów smakowych)
  • cukier wanilinowy
  • sok z połowy cytryny
  • cynamon (wedle uznania)
Jabłka obrać, pokroić w niewielką kostkę, wrzucić do garnka i gotować cały czas mieszając ok. 10 minut. Po tym czasie dodać resztę składników oprócz cynamonu i gotować do momentu rozpuszczenia cukru. Pod koniec dodać cynamon i wymieszać. Zdjąć z ognia i odstawić do wystudzenia. Nadzienie powinno mieć widoczne kawałki jabłek.
3/4 ciasta przełożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia i równo wylepić. Resztę ciasta włożyć do zamrażalnika. Piekarnik nagrzać do 180 C. Na ciasto wyłożyć jabłka i wyrównać. Resztę ciasta zetrzeć na jabłka na tarce o dużych oczkach. Wstawić do piekarnika i piec od 30 do 45 minut. Wszystko zależy od piekarnika.




5 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz

Copyright © 2016 Anielskie wypieki , Blogger