Nie tylko dla wielbicieli słodyczy, ale dla wszystkich ceniących sobie smaczną i niedrogą kuchnię. Czemu więc "Kuchnia w czekoladzie"?
To właśnie ciemna i biała czekolada są dominującymi kolorami w moim królestwie, do którego Was zapraszam:)

sobota, 12 maja 2018

Ciasto bananowe z galaretką

Znacie takie ciasto jak bananowiec? Mam jego klasyczną (no prawie) wersję na blogu już od jakiegoś czasu, a ostatnio, w sumie trochę z przymusu, bo miałam w domu zbyt dojrzałe banany i śmietankę "do wczoraj", postanowiłam zmiksować ciasto o całkiem podobnym smaku. Brakuje tylko pianki, jak w oryginale, no i krem nie jest maślany tylko śmietanowy. Wierzch to także zmiana- banany zalane galaretką zastąpiłam galaretką zmiksowaną z pomarańczami, które również czekały na swoją kolej, ale były tak kwaśne, że nie było chętnego do konsumpcji. 
Sami widzicie, że do przygotowania fajnego deseru nie potrzebujemy wyszukanych składników i ogromu czasu. Ja uwinęłam się w jeden późny wieczór, więc myślę, że i Tobie sprawnie pójdzie. 


 
Składniki na blaszkę 28x19cm
 
Biszkopt:
3 jajka
90g drobnego cukru kryształu
75g mąki pszennej
75g mąki kukurydzianej
Szczypta soli

Krem:
500ml śmietanki kremówki
100g cukru pudru
1 opakowanie żelatyny w listkach
4 banany
2 łyżki soku z cytryny

Dodatkowo:
3 pomarańcze
2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe

Sposób przygotowania

Biszkopt:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na najwyższych obrotach, a następnie do ubitej piany stopniowo dodajemy cukier i żółtka, miksując na najniższych obrotach, aż do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Dodajemy przesiane mąki i mieszamy delikatnie, ale dokładnie, najlepiej szpatułką lub drewnianą łyżką. Biszkopt przelewamy na wyłożoną papierem (tylko spód) blaszkę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na ok 15 minut (do suchego patyczka). Studzimy chwilę w brytfance, a po ok 15 minutach przekładamy do kratkę i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Krem:
Listki żelatyny namaczamy w zimnej wodzie- wg instrukcji na opakowaniu. Śmietanę ubijamy do uzyskania puszystego kremu, dodajemy cukier puder i miksujemy tylko  do połączenia składników. Banany blenderujemy z sokiem z cytryny lub ugniatamy widelcem.
Namoczoną żelatynę rozpuszczamy w rondelku dosłownie przez kilka sekund. Dodajemy do niej ok ½ szklanki ubitej kremówki, łączymy i wlewamy z powrotem do kremu. Miksujemy na najniższych obrotach dodając stopniowo rozgniecione banany. Tak przygotowany krem wykładamy od razu na przestudzony biszkopt (który dla udogodnienia ponownie możemy umieścić w blaszce).

Dwie galaretki cytrynowe lub pomarańczowe rozpuszczamy w ok 750ml wody. Dodajemy obrane, także z tej białej, gorzkiej skórki pomarańcze i blenderujemy. Przestudzoną i gęstniejącą galaretkę wylewamy na wierzch ciasta i schładzamy kilka godzin w lodówce.
Galaretkę na wierzch warto przygotować sobie znacznie wcześniej, nawet kilka godzin, tak by można było już tężejącą wylać od razu na krem. Skróci to znacznie czas oczekiwania na ciasto :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło jeśli zostawisz słowo od siebie, pamiętaj jednak, że wszelkie komentarze z linkami, lądują w spamie ;)

Pamiętaj także, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na publikację jego jak i Twojego Nicku na tej stronie.