sobota, 12 maja 2018

Sałatka bulgur ze szparagami


Szybka sałatka ze szparagami w roli głównej. Polecam dodać do niej kaszę, ja akurat dodałam bulgur ale można inną. Jako dodatki wrzuciłam to co miałam w lodówce. Podałam ją z polędwiczkami i dla mnie to był syty i zdrowy obiad.













1/2 szklanki kaszy bulgur
1/2 pęczka szparagów zielonych
1/2 pęczka szparagów białych
1/2 pęczka rzodkiewek
10 pomidorków koktajlowych
1/2 awokado
1/2 cytryny
5 pomidorów suszonych
oliwa od pomidorów suszonych
sól, pieprz
1 papryczka chili
3 liście sałaty
1/3 pęczka koperku
5 polędwiczek drobiowych
papryka wędzona
masło klarowane

Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją opakowania. Szparagi obieram i kroje na kawałki. Do gotującej wody wrzucam pokrojone łodyżki szparagów ale bez czubków. Do wody dodaję odrobinę soli i cukru. Gotuję pięć minut, i wrzucam na dwie minuty główki. Szparagi odcedzam i przelewam zimna wodą. Pomidory kroję na kawałki, rzodkiewki też, chili, adwokatka kroję w kostkę i skrapiam sokiem cytryny, koperek kroje drobno, sałatę strzępie. Wszystkie warzywa przekładam do miski, dodaje kaszę, wlewam oliwę, doprawiam sola, pieprzem.

Polędwiczki doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną. Odstawiam na godzinę do lodówki. Smażę na maśle klarowanym. Podaję z sałatką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz