sobota, 12 maja 2018

Placki ziemniaczane ...

Chrupiące placki ziemniaczane, to super smaczna propozycja.


--


Skład: utarte i mocno odciśnięte z soków ziemniaki, sól, pieprz, jajko na każde pół kg ziemniaków.
Opcjonalnie możemy dodać wg swoich smaków cebulę, kiełbasę, paprykę, szczypiorek...


--


Wszystkie składniki łączymy ze sobą w misce, odstawiamy do lodówki i rozgrzewamy patelnie.


Smażymy na w miarę głębokim tłuszczu, żeby nie dolewać w trakcie smażenia.


Po obustronnym usmażeniu placki odsączamy na ręcznikach papierowych lub na kratce.
Serwujemy na gorąco z czym kto lubi: cukier, śmietana, sos grzybowy, łosoś wędzony....


Smacznego ! 

3 komentarze:

  1. Mniam mniam, a mogą być z mąką, przecież całe życie się jadło z mąką i było dobrze.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ...a bez mąki lepiej się smaży, bo nie zrobią się czarne :) i są bardziej chrupkie :)

      Usuń
  2. Unknown nie jesteś sam a ludzie skądś muszą brać wiedzę. Nobody Perfect.

    OdpowiedzUsuń