Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbarem | Mienta blog
Gofry, Śniadania

Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbarem

Chrupiące gofry z mąki orkiszowej, z dodatkiem płatków żytnich, podałam z podduszonym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami i nektarynką. Nie obraziłabym się, gdybym każdy wiosenny poranek zaczynała w ten sposób :)

orkiszowo zytnie gofry z rabarbarem 1 - Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbaremorkiszowo zytnie gofry z rabarbarem 2 - Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbarem

ciasto:

  • 0/5 szklanki płatków żytnich
  • 3/4 szklanki mąki orkiszowej (użyłam chlebowej, może być też pełnoziarnista lub jasna)
  • szklanka kefiru
  • jajko
  • łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy

dodatkowo:

  • 5-6 łodyg rabarbaru
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • pół szklanki truskawek
  • 2 nektarynki
  • listki mięty

gofry orkiszowo zytnie 3 - Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbaremgofry orkiszowo zytnie 4 1 - Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbarem

Składniki na gofry miksujemy na gładką masę.

W nagrzanej, lekko natłuszczonej, gofrownicy nakładamy po dużej łyżce masy i pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty).

Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.

Przekładamy go na nieprzywieralną patelnię, zasypujemy cukrem i gdy puści sok, dusimy kilka minut, aż zmięknie.

Zestawiamy z ognia, a gdy lekko przestygnie, dodajemy do niego pokrojone truskawki i nektarynki.

Na gotowe gofry nakładamy po łyżce rabarbaru z owocami.

Dekorujemy listkami mięty.

Smacznego :)

orkiszowo zytnie gofry z rabarbarem 5 - Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbaremorkiszowo zytnie gofry z rabarbarem 6 - Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbaremorkiszowo zytnie gofry z rabarbarem 7 - Orkiszowo-żytnie gofry z rabarbarem

 

Poprzedni Wpis Następny Wpis

Podobne wpisy

Brak komentarzy

Komentuj