Chrupiące gofry z mąki orkiszowej, z dodatkiem płatków żytnich, podałam z podduszonym rabarbarem oraz świeżymi truskawkami i nektarynką. Nie obraziłabym się, gdybym każdy wiosenny poranek zaczynała w ten sposób :)
ciasto:
- 0/5 szklanki płatków żytnich
- 3/4 szklanki mąki orkiszowej (użyłam chlebowej, może być też pełnoziarnista lub jasna)
- szklanka kefiru
- jajko
- łyżka cukru trzcinowego z prawdziwą wanilią
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- odrobina oleju kokosowego do natłuszczenia gofrownicy
dodatkowo:
- 5-6 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- pół szklanki truskawek
- 2 nektarynki
- listki mięty
Składniki na gofry miksujemy na gładką masę.
W nagrzanej, lekko natłuszczonej, gofrownicy nakładamy po dużej łyżce masy i pieczemy gofry (czas pieczenia zależy od naszego sprzętu, w mojej gofrownicy każda seria piekła się po 4 minuty).
Rabarbar obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki.
Przekładamy go na nieprzywieralną patelnię, zasypujemy cukrem i gdy puści sok, dusimy kilka minut, aż zmięknie.
Zestawiamy z ognia, a gdy lekko przestygnie, dodajemy do niego pokrojone truskawki i nektarynki.
Na gotowe gofry nakładamy po łyżce rabarbaru z owocami.
Dekorujemy listkami mięty.
Smacznego :)
Brak komentarzy