Krem z zielonych szparagów

Jak maj to i czas na szparagi. Zupa szparagowa musi być więc u mnie dziś sycący krem i pachnące czosnkiem bułeczki.




 pęczek zielonych szparagów (500g)
1 duży ziemniak
1-2 ząbki czosnku
1 cebula
1 łyżka masła
500 ml bulionu drobiowego
sól
świeżo mielony pieprz
pestki dyni

W garnku roztopić  masło,dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek,krótko podsmażyć. Dodać ziemniaki pokrojone w małą kostkę i jeszcze chwilę smażyć.
Szparagi umyć,odłamać twarde końcówki ,odciąć główki,resztę pokroić na kawałki. Główki odłożyć,pozostałe szparagi wrzucić do garnka,zalać bulionem i gotować kilkanaście minut aż warzywa będą miękkie. Na 2-3 minuty przed końcem gotowania wrzuć główki szparagów,lekko podgotowane (al'dente) wyjąć z zupy i odłożyć do dekoracji. Zupę zmiksować blenderem na gładki krem,doprawić do smaku solą i pieprzem.
 Nalać porcje na talerze,ułożyć szparagowe główki i posypać pestkami dyni.
 Krem podawać z ulubionymi dodatkami. Ja podałam z świeżo pieczonymi bułeczkami.




 Krem szparagowy również wyśmienicie smakuje z waflami kukurydzianymi lub ryżowymi.




Komentarze

Popularne posty