Translate

24.05.2014

Ciasto budyniowe




Ciasto: http://klaudynamoscicka.blogspot.co.uk/2014/04/polkruche-ciasto.html

Masa 

  • 0,75 ml mleka 
  • 2 budynie wianiliowe lub smietankowe
  • 125 g masla w kostce 
  1. Od mleka odlewamy szklanke mleka a reszte mleka zagotowujemy 
  2. W pozostalym mleku rozpuszczamy budyn z proszku obie torebki 
  3. Do gotujacego mleka wlewamy rozpuszczony proszek i gotujemy budyn
  4. Gotowy budyn odstawiamy do ostygniecia 
  5. Gdy juz budyn ostygnie wrzucamy do niego posiekane maslo i wszystko mieszamy mikserem az uzyskamy gladka mase 

Ciasto budyniowe

  1. Ciasto rozrobione wyjmujemy z lodowki i dzielimy na pol 
  2. Jedna polowke ukladamy na dno brytwanki 
  3. Na to wylewamy mase budyniowa 
  4. Z drugiej polowki ciasta robimy kruszynke lub ukladamy kratke na gorze masy 
  5. Wszystko razem wkladamy do piekarnika i pieczemy ok 45 min w 180C 

Smacznego! 



 Ps Jak widac na zdjeciach ja na wierzch polozylam plat cisata ale nie polecam takiego rozwiazania, poniewaz budyn rozrobiony z maslem pod wplywem ciepla bokami mi wyciekl przez co powstal nie estetyczny wyglad. Oczywiscie w samku bym dobry. No ale wszystko mozna udoskonalic i dzieki temu mozemy miec dobrze wygladajace ciasto i smaczne :D

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz