Bułki twarogowe czyli Niedzielne Śniadanie odc. 116

Zbliża się weekend i czas wspólnych śniadań z rodzinną, porannych wypieków i dzbanka kakao na stole. Na ten weekend warto zaplanować upieczenie np. takich bułeczek. Przygotowuje sie je bardzo łatwo i są wielce smakowite.
Przepis pochodzi z Magazynu KUCHNIA nr.04/2018.


Bulki twarogowe

2 łyżki mleka
10 g drożdzy
500 g mąki pszennej
25 g cukru
pół łyżki soli
jajko
2 żółtka
250 g chudego twarogu
do posmarowania: mleko
do posypania: sezam, mak lub gruby cukier


Mleko podgrzewamy i mieszamy z drożdżami. Odstawiamy na 10 minut by ruszyły.
W misce łączymy mąkę z cukrem i solą. Do dołka, który robimy w mące wbijamy jajko, żółtka, zaczyn i wkruszamy twaróg.
Wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy zacznie odchodzić od ścianek miski.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce by ciasto podwoiło objętość.
Ciasto wykładamy na blat oprószony mąką, krótko zagniatamy a następnie formujemy z niego ok 10 kuleczek. Kulki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy. Przykrywamy znowu ściereczką i zostawiamy do rośnięcia na godzinę.
W tym czasie nagrzewamy piec do 180 st.C. Gdy bułki urosną smarujemy je mlekiem i posypujemy ulubionymi posypkami.
Pieczemy ok 25-30 minut. Studzimy na kratce.

Komentarze

Prześlij komentarz

Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty