Parowańce, parowce, bułeczki na parze, kluski na parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą?
to bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze.
Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami oraz mlekiem z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że parowce są potem bardzo delikatne i miękkie.
PRZEPIS NA BUŁECZKI NA PARZE Z RABARBAREM
Składniki na bułeczki na parze z rabarbarem:
500g mąki
30g cukru
200 ml mleka
50ml śmietanki 30%
2 jajka
50g drożdży
szczypta soli
500g rabarbaru
0,5 szkl cukru
Jak zrobić bułeczki na parze z rabarbarem:
Rabarbar myjemy, nie obieramy, kroimy w małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Garnek z rabarbarem zaczynamy podgrzewać. Najpierw na dużym ogniu aż się zagotuje, wtedy zmniejszamy grzanie i gotujemy rabarbar przez ok 20 min aż przesmaży się, jego sok odparuje a dżem zgęstnieje.
W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.
Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy” dodajemy go do mąki razem ze śmietanką, jajkami, solą.
Wyrabiamy ciasto (przynajmniej 5 min) aż będzie gładkie i będzie odchodzić od reki.
Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę dżemu z rabarbaru, składamy w bułeczki i układamy w parowarze lub w naczyniu do gotowania na parze.
Parujemy ok 10-15 min (w zależności od wielkości parowańców).
Podajemy w towarzystwie miseczki śmietanki lub jogurtu do moczenia w niej parowańców.