Bułeczki na parze z rabarbarem

 

 

 

 

 

 

 

Bułeczki na parze z rabarbarem



 

 

Parowańce, parowce, bułeczki na parze, kluski na parze, knedliky – znacie to danie? pod jaką nazwą?

to bułeczki z bardzo delikatnego, lekkiego ciasta drożdżowego ugotowane na parze.

Ciasto drożdżowe na parowańce robimy z mąki pszennej jasnej, którą zagniatamy z drożdżami, cukrem, jajkami oraz mlekiem z dodatkiem śmietanki, która sprawia, że parowce są potem bardzo delikatne i miękkie.

 

 

 

PRZEPIS NA BUŁECZKI NA PARZE Z RABARBAREM

Składniki na bułeczki na parze z rabarbarem:

500g mąki

30g cukru

200 ml mleka

50ml śmietanki 30%

2 jajka

50g drożdży

szczypta soli

500g rabarbaru

0,5 szkl cukru

 

 

Jak zrobić bułeczki na parze z rabarbarem:

Rabarbar myjemy, nie obieramy, kroimy w małe kawałki, wrzucamy do garnka z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Garnek z rabarbarem zaczynamy podgrzewać. Najpierw na dużym ogniu aż się zagotuje, wtedy zmniejszamy grzanie i gotujemy rabarbar przez ok 20 min aż przesmaży się, jego sok odparuje a dżem zgęstnieje.

 

W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże.

Kiedy zaczyn drożdżowy „ruszy” dodajemy go do mąki razem ze śmietanką, jajkami, solą.

Wyrabiamy ciasto (przynajmniej 5 min) aż będzie gładkie i będzie odchodzić od reki.

Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Po tym czasie odrywamy kawałki ciasta, rozpłaszczamy, nakładamy łyżeczkę dżemu z rabarbaru, składamy w bułeczki i układamy w parowarze lub w naczyniu do gotowania na parze.

Parujemy ok 10-15 min (w zależności od wielkości parowańców).

Podajemy w towarzystwie miseczki śmietanki lub jogurtu do moczenia w niej parowańców.



Bułeczki na parze z rabarbarem