Składniki:
1 tuszka z królika
1 cebula
2 łyżki czuszki (pasta z ostrej papryczki)
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
1 łyżka suszonych pomidorów
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka jarzynki
Przygotowanie:
Królika podzielić na porcje, ułożyć w naczyniu do zapiekania, posmarować pasta paprykową, pospać posiekaną cebulą, przyprawami, polać miodem, a na wierzchu rozłożyć wiórki masła. Piec pod przykryciem w 180 stopniach do miękkości mięsa.
Z królika jadam najczęściej pasztety. Takie udko bardzo smakowicie wygląda 😆
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U mnie albo pieczone udka albo ugotowane mięsko do golabkow lub krokietow ☺
PolubieniePolubienie
Kasiu!
Smacznie u Ciebie:)
Królika nie jadłam wieki. Odkąd moje dzieci miały w domku, teraz Córka z Zięciem mają 2 u siebie te istotki- tego mięsa nie jemy, po prostu.
W domu rodzinnym jadłam wiele w dzieciństwie. Mama robiła z króliczego mięsa pyszne dania:)
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
U mnie w domu Tata przez pewien czas hodował, wiec jedliśmy, a teraz dostaję ☺
PolubieniePolubienie
A ja jeszcze nie jadłam i nie robiła królika…jakoś nie mogę się zdecydować na taki krok…ale Twoja propozycja Kasiu wygląda obiecująco:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dzięki ☺
PolubieniePolubienie