Orzeźwiający truskawkowy kompot z rabarbarem
Koktajle, soki i inne napoje

Kompot z rabarbaru i truskawek

Kuchnia : Polska

Kompot z rabarbaru i truskawek – znakomity kompot w tym sezonie – po schłodzeniu idealny na upalne dni jako alternatywa dla tradycyjnej lemoniady.  Nie trzeba się ściśle trzymać podanych poniżej proporcji – można dowolnie zmieniać proporcje w zależności, czy chcemy bardziej kwaśny czy słodki kompot.



W kompocie z truskawek i rabarbaru fajne jest to, że nie trzeba się ściśle trzymać podanych poniżej proporcji – można dowolnie zmieniać proporcje w zależności, czy chcemy bardziej kwaśny czy słodki kompot. Jeśli szukacie więcej inspiracji na chłodzące napoje na lato, to polecam również nasz tradycyjny przepis na lemoniadę.

Kompot z rabarbaru i truskawek – Składniki:

  • 4-5 dużych łodyg rabarbaru – ok. 350g
  • 250g truskawek
  • 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
  • 1 litr wody

Przepis na kompot z rabarbaru i truskawek:

  1. Rabarbar obrać ze skórki, odciąć liście i korzeń, łodygę pokroić na plasterki.
  2. Truskawki pozbawić szypułek.
  3. Przełożyć owoce do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać cukier wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu (owoce powinny zmięknąć).
  4. Wedle uznania przecedzić przez sitko i przelać do szklanek.
  5. W upalne dni podawać po schłodzeniu. Smacznego :)

Kompot z rabarbaru i truskawek

4.5 / 5 ( 72 głosów )

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here