Kompot z rabarbaru i truskawek – znakomity kompot w tym sezonie – po schłodzeniu idealny na upalne dni jako alternatywa dla tradycyjnej lemoniady. Nie trzeba się ściśle trzymać podanych poniżej proporcji – można dowolnie zmieniać proporcje w zależności, czy chcemy bardziej kwaśny czy słodki kompot.
W kompocie z truskawek i rabarbaru fajne jest to, że nie trzeba się ściśle trzymać podanych poniżej proporcji – można dowolnie zmieniać proporcje w zależności, czy chcemy bardziej kwaśny czy słodki kompot. Jeśli szukacie więcej inspiracji na chłodzące napoje na lato, to polecam również nasz tradycyjny przepis na lemoniadę.
Kompot z rabarbaru i truskawek – Składniki:
- 4-5 dużych łodyg rabarbaru – ok. 350g
- 250g truskawek
- 3 łyżki cukru (lub więcej do smaku)
- 1 litr wody
Przepis na kompot z rabarbaru i truskawek:
- Rabarbar obrać ze skórki, odciąć liście i korzeń, łodygę pokroić na plasterki.
- Truskawki pozbawić szypułek.
- Przełożyć owoce do garnka, zalać 1 litrem wody, dodać cukier wymieszać. Doprowadzić do wrzenia i gotować przez 5 minut na małym ogniu (owoce powinny zmięknąć).
- Wedle uznania przecedzić przez sitko i przelać do szklanek.
- W upalne dni podawać po schłodzeniu. Smacznego :)