Smerfetka

Super na upały ciasto bez pieczenia na herbatnikach z masą serową i śmietanową, przepadają za nim nie tylko dzieci, ale i dorośli

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 250 ml wrzątku
masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 galaretki niebieskie
  • 250 ml wrzątku
dodatkowo:
  • około 150 g herbatników
  • 3 galaretki niebieskie
  • 700 ml wrzątku



Przygotowanie:

Na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia układamy warstwę herbatników. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do ostygnięcia. Ser z wiaderka miksujemy z cukrem pudrem i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę cytrynową. Masę serową wykładamy na herbatniki i wstawiamy do lodówki do stężenia. W międzyczasie 2 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 250 ml wrzątki i studzimy. Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno i lekkim strumieniem wlewamy zimną galaretkę niebieską. Masę śmietanową wykładamy na zastygniętą masę serową i wstawiamy do lodówki. 



3 galaretki niebieskie rozpuszczamy w 700 ml wrzątku, studzimy i tężejącą wylewamy na zastygniętą warstwę śmietanową. Ciasto odstawiamy do stężenia.


Smacznego!




Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

41 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Te ciasto jest nie tylko sliczne ale przepyszne. Na lato rewelacja

      Usuń
    2. To ciasto SMERFETKA super fajnie, ładnie i apetycznie wygląda :-)

      Usuń
  2. Wygląda pysznie! W najbliższym czasie wykonam!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czy ta ilość galaretek wystarczy aby ciasto było stabilne i się nie rozjechalo ? Czy dla pewności dodać żelatyny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ilość jest odpowiednia, ciasto jest sztywne i stabilne :) Z dodatkiem żelatyny masy będą twarde wg mnie :)

      Usuń
    2. Galaretka a galaretka to różnica..

      Usuń
    3. Z żelatyną będzie za sztyne, lepiej dodać dodatkową galarete na szklankę wody

      Usuń
    4. Nawet jeśli przesadzimy z ilością galaretek ciasto wychodzi twarde, tu jest odpowiednia ilość galaretek :)

      Usuń
  4. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku, a ile tej wody ma byc?

    OdpowiedzUsuń
  5. Z jakiej firmy galaretki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam różnych firm, zależy jaką jest w domu :)

      Usuń
  6. jaki smak ma niebieska galaretka?

    OdpowiedzUsuń
  7. Trzymając się przepisu wychodzi idealna, sprawdziłam i polecam! Pychotka

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy ten serek 1kg to zwykly bialy twarogowy czy homogenizowany np waniliowy tez moze być?

    OdpowiedzUsuń
  9. zrobilam z galaretka agrestowa (niebieskiej nie bylo a nie mam mozluwosci latac po sklepach) .pycha. dzuekuje.robie juz drugie..tez z agrestem zamiast niebieskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ciasto pyszne��
    Galaretka owoce leśne wyszła bordowa��

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo jeżeli kupisz galaretkę owoce leśne w kolorze bordowym to będzie bordowa, a w kolorze niebieskim będzie niebieska :)

      Usuń
  11. Dziękuję tez juz wiem co szykac.
    Dziękuję bardzo pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Przepis jest na blaszkę o jakich wymiarach?

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dziekuje za przepis(korzystam z wielu na tej stronie) Nie mam kolo siebie polskiego sklepu wiec zamienilam galaretke szafirowa na czerwona(tu wybralam poziomkowa) Pycha,zniknelo w jeden wieczor ale przyznam sie ze zmienilam nazwe na...Czerwony Kapturek :D ,do Smerfetki napewno wroce,a Wam wszystkim zycze Dosiego Nowego Roku i niech kalorei ida w cycki! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pomocy!!! Czy cytrynowa galaretke mozna zastapic agrestowa??

    OdpowiedzUsuń
  15. Na jak długo masę wstawić do lodówki ?

    OdpowiedzUsuń
  16. Chciałabym przygotować to ciasto w wersji bezglutenowej dla osoby chorej na celiakię. Czy zamiast herbatników można upiec biszkopt i na wystudzony dodać kolejne warstwy opisane w przepisie? Jeśli tak, czy masa śmietanowa będzie trzymać się na biszkopcie? Czy będzie dobrze przylegać, czy nie spadnie? Czy przed wylaniem masy śmietanowej biszkopt należy nasączyć np. wodą z cytryną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. może być biszkopt, aby masa nie odrywała się od biszkoptu to można z niego zdjąć, zeskrobać nożem delikatnie przypieczoną skórkę. Biszkopt można nasączyć wg uznania

      Usuń
  17. Dziękuję za informacje.

    OdpowiedzUsuń