kruche ciasteczka różyczki

2768

składniki:
350 g mąki orkiszowej lub pszennej
150 – 180 g masła, schłodzonego
1 jajko
1 żółtko
120 g cukru pudru
1 szczypta soli

wykonanie:
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem oraz solą. Dodajemy jajko, żółto i mieszamy przy pomocy noża. Dodajemy masło, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do woreczka spożywczego i schładzamy przez ok. 30-45 min. w lodówce. Następnie rozwałkowujemy w miarę cienko, wykrawamy krążki. Układamy np. po cztery krążki lekko zachodząc na siebie. Zwijamy w rulon. Przecinamy na pół. Rozchylamy delikatnie zaokrąglone końce, tworząc kwiat róży. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 st. C przez ok. 15-20 min., do zrumienienia. Przed podaniem możemy oprószyć cukrem pudrem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here