Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

czwartek, 10 maja 2018

Paccheri z tuńczykiem botwinką i cukinią zapiekane w sosie śmietanowo-serowym






Uwielbiam gotować  i improwizować nigdy ściśle nie trzymam się żadnego przepisu , wolę do każdego dołożyć swoje trzy grosze , czasem jest to przyprawa a czasem składniki które na pierwszy rzut ktoś pomyśli,  że do siebie  nie pasują , gdzie tam, nie warto się poddawać tylko próbować  aby się przekonać czy faktycznie! ja lubię prosto, szybko ale z haczykiem bo dzięki temu odkrywam nowe połączenia smakowe. 


Danie podałam na obiad , makaron z nadzieniem doskonale pochłonął sos ze śmietanki a ser się aksamitnie ciągnął, mąż się zajadał a to chyba znak, że bardzo mu smakowało….. 



Składniki na obiad dla 2 osób/

25 dag makaronu paccheri/grube krótkie rurki
2 puszki tuńczyka
30 dag serka ricotta
10 dag startego parmezanu lub innego ostrego żółtego sera
1 pęczek botwinki
1 młoda cukinia
200 ml słodkiej śmietanki 22-30%
Sól morska do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
1 łyżeczka masła do posmarowania formy

Sposób przygotowania:

Danie zaczynamy od przygotowania nadzienia :
Tuńczyka osączamy dokładnie z zalewy, wkładamy do miski, rozdrabniamy dobrze widelcem, botwinkę myjemy, siekamy osobno łodyżki i bardzo drobno listki, cukinię myjemy połowę  ścieramy na tarce jarzynowej, gdyby była bardzo soczysta odciskamy w dłoniach lekko soki.Resztę zostawiamy i kroimy na grubsze pół plasterki.


Tuńczyka mieszamy z serem ricotta, łodyżkami z botwinki  i startą osączoną cukinią, nadzienie doprawmy solą i pieprzem do smaku, mieszamy całość na pastę.

Makaron gotujemy all dente czyli na półtwardo robimy to delikatnie aby rurki nie straciły swojej formy, osączamy na sicie hartujemy zimna wodą, małym widelczykiem nabieramy farsz napełniamy rurki .

 Układamy każdą rurkę obok siebie w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym łyżeczką miękkiego masła.


Słodką śmietankę mieszamy z połową parmezanu wylewamy na makaron, posypujemy pokrojonymi listkami botwinki i wciskamy między rurki pokrojoną cukinię, posypujemy resztą sera, zapiekamy w nagrzanym do 180*c piekarniku około 20 minut, podajemy od razu po wyjęciu z pieca .





Najlepiej smakuje z białym dobrze schłodzonym półwytrawnym winem.
Pyszny obiad w stylu polsko włoskim z wiosennym tuńczykiem w roli głównej J













10 komentarzy:

  1. Uwielbiam połaczenie makaron + tuńczyk + cukinia.
    U nas jest w menu na stałe.
    Twoja wersja pysznie się prezentuje!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis! bardzo ładnie podane danie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi apetytu! Często kupuję właśnie tego tuńczyka bo mam gwarancję jakości. Cudowne danie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, najlepszy tuńczyk z puszki ! ale u mnie rzadko bywa więc musiałam go szukać 20 km dalej :D
      Kupiłam na zapas :)

      Usuń
  4. Fajne danie , że też nie pomyślałam :) ale tuńczyka mam .. ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pięknie i pewnie tak smakuje :) koniecznie muszę wypróbować, w kolejnych zakupach wrzucę tuńczyka do koszyka

    OdpowiedzUsuń
  6. Agata nie przestajesz zaskakiwać! Bardzo podoba mi się Twój obiad:)
    Ale takie makaronu to jeszcze nie widziałam...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli miałabyś problem z kupieniem makaronu to proponuję ten do cannelloni podgotowanych przeciąć 3 razy i nadziac 😊

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj