Jeśli lubicie młodą kapustę to ten przepis na pewno Wam zasmakuje! Nasza autorska wersja popularnej portugalskiej calo verde, zainspirowana polską parzuchą. Zupa z młodej kapusty i chorizo tak prosta do zrobienia, że bardziej już się nie da.

Czas: 30 minut

Poziom trudności: łatwy

Liczba porcji: 2 solidne

Calo verde w polskiej wersji

Zupa z młodej kapusty

Nie ma chrzcin i wesela w Portugalii, żeby na stole nie pojawiła się calo verde – zielona zupa na bazie ziemniaków z dodatkiem lokalnej odmiany jarmużu, która nadaje całości koloru. U nas w domu calo verde pojawiła się już jakiś czas temu i szczególnie przypadła do gustu Eugeniuszowi, miłośnikowi zawiesistych zup i ziemniaków. Miała nawet trafić na bloga, ale przegrała z kremem z groszku (który z kolei kocham ja).

Zainspirowani parzuchą

Teraz postanowiliśmy do niej wrócić za sprawą Marty, która niedawno podzieliła się z nami swoim menu na tydzień. Zaczynało się własnie od parzuchy, czyli zupy z młodej kapusty i bulionu (całe menu Marty możecie zobaczyć na grupie Jak planować posiłki, do której serdecznie Was zapraszamy). Zainspirowani parzuchą postanowiliśmy trochę przekręcić przepis na calo verde i zamiast jarmużu dodać do zupy młodą kapustę, która właśnie pojawiła się w sklepach. Nam ta wersja bardzo smakowała (znowu głównie Eugeniuszowi :-)) Mamy nadzieję, że portugalski klasyk, z polską nutą, Wam również się spodoba!

W oryginalnym przepisie występuje jarmuż, który ma dość mocno smak i aromat. Młoda kapustka jest słodka, choć ciutkę mdła, dlatego trzeba ją mocniej przyprawić niż klasyczne calo verde, które niczego poza solą i pieprzem nie potrzebuje. My dodaliśmy do zupy trochę majeranku i soku z cytryny, żeby dodać jej nieco kwaskowości.

Składniki:

  • 250 g chorizo
  • Mała główka młodej kapusty (lub pęczek jarmużu)
  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula średniej wielkości drobno posiekana 
  • 3 ząbki czosnku drobno posiekane 
  • 2 łyżki masła 
  • 6 łyżek oliwy 
  • 4 szklanki bulionu lub wody
  • Łyżeczka majeranku
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

Krok 1

Rozgrzej garnek na kuchence, dodaj 2 łyżki masła, a gdy się roztopi wsyp cebulę i czosnek. Smaż około 5 minut, aż zmiękną.  Gdyby warzywa były za suche, dodaj trochę oliwy.

Krok 2

Obierz i pokrój w drobną kostkę ziemniaki. Dodaj do cebuli i czosnku, zamieszaj i smaż przez minutę. Następnie zalej warzywa bulionem lub wodą, zagotuj, zmniejsz temperaturę i gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, czyli około 15-20 minut, w zależności od rodzaju ziemniaków. Przy pomocy tłuczka rozgnieć ziemniaki na pure, albo użyj ręcznego robota.

Krok 3

Umyj kapustę, odkrój twarde łodygi, zroluj liście jak na cygaro i pokrój w poprzek tak by uzyskać ładne, długie paski. Wrzuć do zupy i gotuj przez 15 minut.

Krok 4

W międzyczasie rozgrzej patelnię, pokrój chorizo w plastry i usmaż na złoto z obydwu stron. Dodaj do zupy.

Zupę z młodej kapusty podawaj z dobrym pieczywem.

Smacznego!

Szukasz więcej wyjątkowych przepisów na zupy – sprawdź 5 pomysłów na zupę krem.