Dziś zapraszam Was na mleczno-miętowy ryż z owocami. To takie moje małe wspomnienie dzieciństwa. Od zawsze uwielbiałam ryż, zupę mleczną z ryżem czy najróżniejsze desery ryżowe. Dziś do takich ryżowych miseczek równie ochoczo siadają moje dzieci 🙂 Dzisiejszy deser jest prostą i smaczną propozycją, która uda się każdemu (ważne, by co jakiś czas przemieszać ryż podczas gotowania). Taki ryż wspaniale smakuje z dowolnymi owocami. U mnie dziś z brzoskwiniami. W sezonie polecam wersję z malinami lub truskawkami. Spróbujcie.
Mleczno-mięto ryż z owocami
Składniki:
- 1 woreczek ryżu – u mnie biały okrągły RISANA
- 2 gałązki mięty + do dekoracji
- około 1 i 1/2 szklanki wody
- około 1/2 szklanki mleka
- 1 połówka brzoskwini w lekkim syropie
- do smaku – miód, cukier, syrop z agawy itd (można też pominąć)
Przygotowanie:
Do garnuszka wlewamy wodę i wkładamy 2 gałązki świeżej mięty, gotujemy. Do gotującej się wody z miętą wsypujemy 1 opakowanie ryżu (rozcinamy woreczek). Gotujemy pod przykryciem około 14 minut, co jakiś czas mieszając. Następnie dolewamy mleko, dość często mieszamy gotując jeszcze około 4 minut. Zdejmuję garnek z ognia i zostawiam na chwilę pod przykryciem. Przed przełożeniem do miseczki można wyciągnąć większe kawałki mięty. Do smaku dodajemy miód, cukier lub inne „słodzidło” (wg upodobań), mieszamy.
Mleczno-miętowy ryż przekładamy do miseczki. Na wierzch wykładamy pokrojoną brzoskwinię i dekorujemy miętą.
Smacznego