Surówka z botwinki i papryki – pyszna i chrupiąca, w sam raz do dań z grilla lub do obiadu. Więcej przepisów na sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy
Surówka z botwinki i papryki – Składniki:
- 1 korzeń botwinki (same liście i łodygi – bez buraczka) – ok. 22g
- 1 średnia papryka czerwona – ok. 200g
- 1 mała papryka żółta – ok. 140g
- pół długiego ogórka – ok. 100g
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
- pół łyżeczki cukru
- sól i pieprz do smaku
Surówka z botwinki i papryki – Wykonanie:
- Obie papryki (żółtą i czerwoną) pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w kostkę.
- Botwinkę (łodygi i liście bez buraczka) posiekać na mniejsze kawałki.
- Ogórka pokroić w kostkę.
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać sok z cytryny, oliwę z oliwek (lub olej rzepakowy), pół łyżeczki cukru oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Smacznego!
Więcej przepisów na grillowe sałatki znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki na grilla