Gulasz z pieca, z papryką
Mięsa najczęściej jadamy w formie pieczonych lub długo gotowanych potrawek czy pieczeni. Odkąd odkryłam pulled pork to on podbił serca członków rodziny. Zdarza mi się jednak przygotowywać i bardziej tradycyjne gulasze. Ostatnio podpatrzyłam jeden pyszny sposób na wołowinę w książce Jamiego Olivera "5 składników". Rodzinka orzekła jednogłośnie, REWELACJA!
Gulasz z pieca, z papryka
3 papryki, każda w innym kolorze
600 g chudej wołowiny gulaszowej
3 liście laurowe
8 ząbków czosnku
1 czubata łyżeczka mielonego ziela angielskiego
Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. W brytfannie rozgrzewamy łyżkę oliwy i wkładamy pokrojona na spore kawałki paprykę (bez gniazd nasiennych), wsypujemy ziele angielskie, lekko solimy i pieprzymy.
Mięso kroimy na kawałki podobnej wielkości jak paprykę i dorzucamy do garnka razem z liśćmi.
Dodajemy przeciśnięty czosnek i wszystko smażymy ok 5 minut mieszając.
Do brytfanny wlewamy 2 łyżki octu winnego i pół litra wody.
Garnek przykrywamy i wkładamy do pieca na ok 2 h.
Przed podaniem ew. rozrzedzamy gulasz odrobiną wody i doprawiamy do smaku.
Gulasz z pieca, z papryka
3 papryki, każda w innym kolorze
600 g chudej wołowiny gulaszowej
3 liście laurowe
8 ząbków czosnku
1 czubata łyżeczka mielonego ziela angielskiego
Piekarnik nagrzewamy do 160 st.C. W brytfannie rozgrzewamy łyżkę oliwy i wkładamy pokrojona na spore kawałki paprykę (bez gniazd nasiennych), wsypujemy ziele angielskie, lekko solimy i pieprzymy.
Mięso kroimy na kawałki podobnej wielkości jak paprykę i dorzucamy do garnka razem z liśćmi.
Dodajemy przeciśnięty czosnek i wszystko smażymy ok 5 minut mieszając.
Do brytfanny wlewamy 2 łyżki octu winnego i pół litra wody.
Garnek przykrywamy i wkładamy do pieca na ok 2 h.
Przed podaniem ew. rozrzedzamy gulasz odrobiną wody i doprawiamy do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz
Za wszystkie słówka od Was dziękuję :) a za weryfikacje przepraszam, spamerzy nie dają mi żyć :(