Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki – to pyszna propozycja na wiosenna surówkę do obiadu. W ciągu reszty roku można użyć zwykłą, białą kapustę, chociaż z tą młodą surówka jest delikatniejsza i najpyszniejsza :)
Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki – Składniki:
- 10 rzodkiewek – ok. 200g
- pół główki białej kapusty (najlepiej młodej) – ok. 500g
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- sól, pieprz do smaku
- pół pęczka koperku świeżego
Surówka z młodej białej kapusty i rzodkiewki – Wykonanie:
- Białą kapustę umyć, osuszyć, pozbawić grubych łodyg, drobno poszatkować lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
- Rzodkiewkę drobno posiekać lub zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Koperek drobno posiekać.
- Wrzucić kapustę i rzodkiewkę do jednej miski, posypać solą, przemieszać i odstawić na 20 minut. Po tym czasie odcisnąć kapustę z soków. Dodać koperek, oliwę z oliwek, sok z cytryny oraz cukier, sól i pieprz do smaku (ja używam proporcji podanych powyżej, ale wedle upodobań smakowych można dać więcej cukru lub soku z cytryny). Wymieszać, odstawić na 20-30 minut, by smaki nieco się przegryzły. Smacznego!
Taka surówka świetnie nadaje się do obiadu, czy grilla. Więcej surówkowych i sałatkowych inspiracji znajdziecie tutaj: Sałatki i surówki – przepisy