maja 07, 2018

Jaglany chleb - bezglutenowy.

Do chleba bezglutenowego przymierzałam się  już jakiś czas temu. Jednak zawsze wygrywało lenistwo. Tym razem postanowiłam przetestować przepis który znalazłam w internecie. Tak się składało, ze wszystkie potrzebne składniki posiadałam i w ten sposób powstał jaglany chleb bezglutenowy. Chleb niestety mi popękał ale nie wpłynęło to na jego smak. Taka moja rada - chleb należy zjeść w miarę szybko ( w ciągu jednego dnia) ponieważ następnego bardzo się kruszy i bardzo ciężko jest pokroić w miarę ładne kromeczki. 



Składniki;
2 szklanki mąki jaglanej Skworcu
1 szklanka mąki ziemniaczanej 
1 szklanka mąki z tapioki Skworcu
1.5 szkl kefiru lub maślanki
2 łyżki cukru trzcinowego Skworcu
pół szklanki wody
1 łyżka suszonych drożdży (8g)
3 łyżki masła ( o temp, pokojowej)
2 łyżeczki soli morskiej Skworcu

płatki jaglane do posypania
do chleba można dodać swoje ulubione zioła

Przygotowanie;
W misce należy wymieszać  wszystkie gatunki mąki oraz sól. Do szklanki wlewamy ciepłą  wodę , dodajemy drożdże, łyżkę mąki oraz łyżeczkę cukru. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut aż zacznie "pracować". Do mąki dodaje kefir i mikserem zagniatam ciasto. Następnie dolewam drożdże i dorzucam masło. Miksuje dalej. ciasto ma być gęste lecz klejące. Jeśli jest zbyt zbite dolewamy jeszcze odrobinę wody. 
Ciasto przekładam do blaszki, wyrównuję mokrą ręką, posypuję płatkami jaglanymi i odstawiam na około 40 minut aby wyrosło. Można je przykryć drugą taką samą odwróconą blaszką. Ciasto wtedy się nie wysuszy a podczas pieczenia nie opadnie. Wstawiamy do nagrzanego do 170C piekarnika i pieczemy około 30-40 min, Chleb  będzie jasny, nie zarumieni się. 



Smacznego! 
Ps. polecam do chleba dorzucić ulubione zioła czy czosnek, bez dodatków chleb jest nieco mdły. 

32 komentarze:

  1. zdecydowanie muszę się przełamać do systematycznego pieczenia chleba. Nie ma to jak własny

    OdpowiedzUsuń
  2. A ja juz nie piekę chleba, za duzo go schodziło bo był tak dobry:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. A jak ten chleb zachowuje się podczas krojenia, nie kruszy się? Przepis bardzo podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chleb musi dokładnie ostygnąć, niestety trochę się kruszy... i kroić trzeba bardzo delikatnie aby zachował wygląd kromeczki. U mnie odchodziła niestety góra chleba...

      Usuń
  4. My co 2-3 dzien pieczemy chleb. Uwielbiam ten zapach uniszacy się w kuchni po wyjęciu bochenka. Takiego jeszcze nie próbowałam zrobić a wygląda aetycznie

    OdpowiedzUsuń
  5. A jak ten chleb zachowuje się podczas krojenia, nie kruszy się? Przepis bardzo podoba mi się:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie wiesz czym mogę zastąpić kefir albo maślankę? O ile w ogóle się da przy tym przepisie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem ,że jest coś takiego jak kefir wodny dla wegan. W oryginalnym przepisie była tez propozycja dodania tego kefiru, ale nie wiem czy jest łatwo dostępny. Nigdy nie miałam z nim styczności.

      Usuń
  7. Wygląda prze smacznie! Muszę koniecznie kiedyś wypróbować ten przepis. :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kusząco wygląda. I na pewno jest zdrowy :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Od dawna zamierzam sie do upieczenia chleba ale z marnym skutkiem

    OdpowiedzUsuń
  10. fajny pomysł na taki chlebek

    OdpowiedzUsuń
  11. Chętnie zjadłabym taki chlebek. Może kiedyś się odważę się:>

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi byc smaczny :) Jeszcze takiego nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  13. świetny pomysł, z chęcią zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawa jestem jego smaku, muszę wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie musze wypróbować

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda apetycznie :D Jestem ciekawa czy by mi posmakował :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Nigdy nie próbowałam takiego chleba. Chciałabym taki upiec, jednak nie wiem, czy piekarnik dobrze by go wypiekł. Lubie takie zdrowe przepisy i na pewno go wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  18. Muszę wypróbować ten przepis. Dodam też na pewno zioła :) Może czarnuszkę? Myślę, że dodałaby fajnego posmaku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda apetycznie i chętnie bym taki upiekła. Dziś robiłam ciasto z bananów i fasoli

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie próbowałam takiego chleba a wyglada ma bardzo smaczny a przy tym zdrowy.

    OdpowiedzUsuń
  21. Ja niestety nie posiadam piekarnika. Tak bym go chętnie upiekła.

    OdpowiedzUsuń
  22. Właśnie sie zabieram na upieczenie chleba. Ciekawy przepis

    OdpowiedzUsuń
  23. bardzo ciekawy przepis, bede musiała z niego skorzystac :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Mam w domu tylko mąkę jaglaną, więc raczej nie skorzystam, ale wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Ja chyba nie mam cierpliwości do takich wypieków, dobrze ze sklep bio mam blisko 😎

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda apetycznie, mam zapas kaszy jaglanej, więc wypróbuje przepis w najbliższy weekend.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger