pierogi

pierogi



Pierogi pełnoziarniste przygotowuję z mieszanki razowej mąki pszennej, orkiszowej i żytniej w równych proporcjach, ale możecie użyć też samej mąki razowej orkiszowej czy pszennej.

Mąka pełnoziarnista zbiera więcej wody niż mąka jasna, trzeba dodawać po odrobinie z wyczuciem, by ciasto było gęste, miękkie, nie za twarde.

Z pomocą przychodzi też dodawany olej – dzięki niemu ciasto zyskuje elastyczność i się nie kruszy.

Pierogi pełnoziarniste możemy nadziać ulubionym farszem.

PRZEPIS NA PIEROGI PEŁNOZIARNISTE

Składniki na pierogi pełnoziarniste:

500g mąki pełnoziarnistej

6 łyżek oleju

ok 300-320 ml gorącej wody

szczypta soli

Jak zrobić pierogi pełnoziarniste:

Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej i wodę, mieszamy łyżką a potem wyrabiamy elastyczne ciasto.

Zostawiamy w misce przykrytej talerzem na 5-10 min.

Ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka.

Każde kółeczko faszerujemy, zlepiamy pierogi.

Gotujemy w osolonym wrzątku minutkę od momentu kiedy wypłyną.

pierogi