wtorek, 8 maja 2018

Polędwiczki z warzywami po chińsku



Obiad w orientalnym smaku z dużą ilością warzyw taki jak lubię. Jestem miłośniczką smaków słodko kwaśnych. Polędwiczki są delikatne, szybko się robi i taki  obiad zrobimy w 20 minut. 























1 woreczek ryżu
1 polędwica wieprzowa
1 papryka czerwona
2 marchewki
1 por biała część
1 cukinia mała
natka, szczypiorek
sól, pieprz
3 łyżki octu winnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki cukru trzcinowego
6 łyżek sosu sojowego
1/4 szklanki wody
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 cm imbiru
1 papryczka chili
olej

Polędwicę kroję w cienkie plastry około 0,5 cm, rozbijam delikatnie ręką, posypuję solą, pieprzem i obtaczam w mące ziemniaczanej. Ryż gotuję według instrukcji opakowania. Marchew obieram i kroję na cienkie paski, por też tak kroję i paprykę oraz cukinię. Bardzo dobrze cienko kroi maszynka do chleba i do tego szybko.  Na patelni na oleju przesmażam marchew, paprykę, por i cukinię, starty imbir. i czosnek starty, oraz chili pokrojone. Warzywa duszę pod przykryciem około pięć minut. Można podlać je odrobiną wody. Przekładam je na talerz.
Cebulę kroję drobno, przesmażam na oleju, dodaję polędwicę i smażę z każdej strony po około 2 minuty. Dolewam wodę, sos sojowy,dodaję cukier trzcinowy, ocet winny i chwilę mieszam. Dodaję warzywa, doprawiam solą, pieprzem. Podaję z ryżem, posypuję natką i szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz