AdSense

poniedziałek, 7 maja 2018

Sernik Joasi

          Tradycyjny sernik z tłustego, mielonego twarogu, na kruchym cieście. Upieczony na podstawie przepisu od przyjaciółki Joasi, stąd jego nazwa.




Ciasto:
2 żółtka
1,5 szklanki mąki
250 g margaryny "Kasia"
0,5 szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo: 2 łyżki kakao

             Z podanych składników zagnieść kruszonkę, wysypać na blaszkę (25x34) wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko przygnieść palcami. Używając sitka posypać kakao. Przygotować masę serową.

 Masa serowa:
1800 g sera mielonego
25 dag masła lub margaryny
6 żółtek
8 białek
1 i 2/3 szklanki cukru
1 łyżka mąki pszennej
1 duże opakowanie budyniu śmietankowego
2 łyżki oleju
po kilka kropel aromatu migdałowego i śmietankowego

         Żółtka zmiksować z cukrem do białości. Nie przerywając miksowania dorzucać małe kawałeczki margaryny. Gdy masa stanie się jednolita dodać kolejno olej, proszek budyniowy, mąkę i aromaty.  Otrzymaną masę połączyć z serem. Białka ubić na sztywno, dodać do masy serowej, wymieszać. Gotową masę serową wyłożyć na ciasto. Wyrównać (ewentualnie narysować kratę lub inny wzór). Piec około godziny w temperaturze 180 stopni. Pozostawić do całkowitego wystudzenia.

3 komentarze:

  1. Moje ulubione ciasto, najlepsze z najlepszych :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Upieczony sernik wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do wystudzenia po za nim.

      Usuń

AdSense