Rosół z kostką z kaszy manny

Rosołek..tym razem z dodatkiem kaszki manny zamiast makaronu.Kaszka manna ugotowana na gęsto i przełożona do foremek na czekoladki..a jak ktoś nie ma foremek, to po prostu kaszkę wykładamy na talerz a potem kroimy w kostkę.
  • skrzydełka , udka lub porcje rosołowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula (opalona w całości nad płomieniem kuchenki gazowej
  • 1 por [biała część]
  • sól, wegeta
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
Marchewkę obrać, cebulę opalić ,kurczaka umyć.Wszystkie składniki umieścić w dużym garnku i zalać wodą. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć ogień do minimum .W trakcie gotowania zbierać "szumowiny".Doprawić w razie potrzeby. Odstawić z ognia.Podawać z kostką z kaszy manny.
Kostka

  • ½ szkl.kaszki manny
  • 2 szkl.wody
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 czubate łyżki koperku
  • sól, pieprz
1 szklankę wody zagotować z solą i masłem. Kaszkę wymieszać z drugą szklanką wody i posiekanym koperkiem i wlać do gotującej się wody. Mieszając gotować aż , kaszka zgęstnieje.Ugotowaną kaszkę przełożyć do foremek na czekoladki lub na duży płaski talerz wypłukany zimną wodą. Rozsmarować kaszkę łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Pozostawić do wystygnięcia.Wyjąć z foremek lub pokroić w kostkę , jeśli wykładaliśmy ją na talerze.

Komentarze