Przejdź do głównej zawartości

Polecane

Babka piaskowa z rodzynkami

 Babka piaskowa to ciasto, którego nie trzeba przedstawiać. Proste, pyszne, aromatyczne i szybkie w przygotowaniu. Są wersje dwu-, trzy kolorowe. Moja dzisiejsza propozycja to wypiek z rodzynkami. Równie smaczny , co aromatyczny i mięciutki. Babkę piaskowa z rodzynkami przygotowuje się praktycznie tak samo, jak tradycyjną wersję, lecz dodajemy do niej rodzynki. Moim zdaniem ten wypiek polubią duzi i mali. Doskonałe na przyjęcia w ogrodzie. Polecam ! Składniki: 200 g masła 150 g mąki pszennej 150 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru 50 g rodzynek 30 g cukru waniliowego 30 g cukier puder 10 g proszku do pieczenia 4 jajka Rodzynki parzymy wrzącą wodą przez 15 minut. Odcedzamy. Lekko posypujemy mąką pszenną. Białka oddzielamy od białek. Miękkie masło ucieramy na puch z dodatkiem cukru waniliowego i cukru. Dodajemy żółtka. Miksujemy. Dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Miksujemy. Dodajemy rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na puch. Dodajemy do ciasta. Blachę kek

Domowe ciasto marchewkowe

Ciasto z dodatkiem warzyw np.: marchewki czy cukinii jest obecnie bardzo modne. Ciasta takie robione są najczęściej na bazie ciasta ucierane z kremem lub bez. Domowe ciasto marchewkowe to mówiąc szczerze to moje pierwsze tego typu ciasto. Dlaczego akurat z marchewka? Otóż ciasto marchewkowe jest proste i stosunkowo łatwe, jest przy tym bardzo wilgotne i może stać nawet do 7 dni. Domowe ciasto marchewkowe to doskonały deser do kawy w leniwe popołudnie. Jest to ciasto, które na pewno jeszcze nie raz zrobię. Polecam!
Składniki:
250 g mąki pszennej(1 i 1/2 szklanki)
250 ml oleju(1 szklanka)
200 g marchwi (1 i 1/2 szklanki)
180 g cukru(1 szklanka)
30 g przypraw do piernika(1/2 opakowania)
30 g cynamonu(około 3 łyżeczek)
30 g cukru waniliowego(3 łyżki)
4 g proszku do pieczenia(1 łyżeczka)
4 g sody oczyszczonej(1 łyżeczka)
4 jajka
cukier puder do posypania
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jajka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie wlewamy olej. Krótko miksujemy. Dodajemy przesianą mąkę wraz z sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Krótko miksujemy. Dodajemy startą marchew. Mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy keksowe posmarowanej masłem i obsypanej bułka tartą. Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach. Studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
ciasto, ciasto marchewkowe
ciasto, ciasto marchewkowe
Smacznego!
Źródło: "Ciasta" Ewa Wachowicz, s. 174-175.

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty

Drukuj