Jak niedorzecznie by to brzmiało zestawienie bakłażany i czekolada wypada smakowicie.
Powiem szczerze, jeżeli mi się udało, a mam dwie ręce do garów, ten fakt powinien być najlepszą gwarancją, że Wam tez wyjdzie.
Porcja na 8 osób.
U mnie dwie primadonny (raptem kilkuletnie) uporały się z nim w jedno popołudnie.
Zaletą ciasta na bazie warzyw jest to, że w środku mają dużo włókien roślinnych, czyli błonnika, który teoretycznie spowalnia przenikanie cukru do krwi.
Przygotowanie 30 min + 40 min.
Składniki
?2 małe bakłażany, albo jeden duży.
?100 g ciemnej czekolady, użyłam czekolady deserowej, zawierającej powyżej 70% kakao.
?5 łyżek miodu.
?100 g sproszkowanych migdałów.
?75 gramów mąki ryżowej.
?Pół łyżeczki sody oczyszczonej.
Przygotowanie.
Podgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
Rozkrawamy bakłażany wzdłuż i wkładamy je do rozgrzanego piekarnika.
Gotujemy przez 20 – 30 min, aż staną się miękkie.
W tym czasie delikatnie roztapiamy czekoladę.
Ja zrobiłam to w małym garnuszku na małym ogniu.
Kiedy bakłażany są ugotowane, wyjmujemy z piekarnika i za pomocą łyżeczki drążymy w miąższu bakłażanu, zgarniamy go, a skórkę zostawiamy. W misce mieszamy miąższ z bakłażanów z roztopioną czekoladą i dodajemy miód.
Ja i zmiksowałam razem dla uzyskania jednolitej konsystencji i gładkiej, przyjemnej tekstury.
Dodajemy suche składniki czyli sproszkowane migdały, mąkę, sode oczyszczoną i dokładnie mieszamy.
Przekładamy do natłuszczonej foremki, które wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Po upieczeniu
Czekamy aż ciasto ostygnie i możemy przejść do jego pałaszowana.
Smacznego.
Zapisz się na newsletter i pobierz darmowy ebook EBOOK DESERY I ŚNIADANIA BEZGLUTENOWO – BEZMLECZNE
Super przepis. Ciasto musi być pyszne 🙂
Świetne kolejny wpis !