4 maj 2018

ZNAKOMITA DROŻDŻÓWKA z kruszonką



Kocham piec i jeść drożdżówki. Tym razem postawiłam na drożdżówkę maślaną, delikatną i miękką z pysznym dżemem. 
Przepis ten zawsze się udaje o tak. Polecam :)

Ciasto

  • 3.5 szklanki mąki pszennej
  • 40 g drożdży świeżych
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jajko
  • 100 g roztopionego masła
  • 1 cukier wanilinowy
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 łyżek cukru pudru

Dodatkowo

  • Dżem np. porzeczkowy ,malinowy
  • 1 roztrzepane jajko

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
PRZYGOTOWANIE:

 Do miseczki przekładam drożdże, ciepłe mleko, cukier oraz szczyptę soli. Mieszam do połączenia składników. pozostawiam ok 20 min aż zaczyn lekko wyrośnie. Do większej miski przestępuję mąkę, cukier,cukier wanilinowy, roztopione masło,jajko oraz rozczyn. 
 Dokładnie całość zagniatam tak ok 5 minut. Następnie ciasto pozostawiam pod przykryciem najlepiej bawełnianej ściereczki ok 2 godzin aż ciasto wyrośnie. Po tym czasie ciasto rozwałkowuje tworząc kształt prostokąta. Na środek ciasta przekładam dżem. Zwijam jak roladę .

Końce dokładnie zaklejam by dżem podczas pieczenia się nie wylał. Ciasto przekładam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Z podanych składników robię kruszonkę.wierzch ciasta smaruję roztrzepanym jajkiem a następnie posypuję kruszonką. Piekę ok 25-30 minut przez 190 stopni. Studzimy przy lekko uchylonymi drzwiczkami. 

2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Jakie wymiary są keksówki

patkauk87 pisze...

25 cm na 11 cm

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF