4 maj 2018

POTRAWKA Z KURCZAKA Z PĘCZAKIEM


Uwielbiam potrawki z kurczaka, robi się je szybko a można łączyć z kaszami, makaronami czy ziemnkami. Dziś polecam z kaszą pęczak. 

SKŁADNIKI na 2 osoby:
  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 garście szpinaku
  • 6 pieczarek
  • 200 ml kwaśnej śmietany np 18%
  • 10 dag sera żółtego tartego np cheddar
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka papryki czerwonej słodkiej
  • 1 łyżeczka papryki czerwonej ostrej
  • 1 łyżka wegety
  • Olej do smażenia np rzepakowy
  • Kasza pęczak np 2 woreczk
PRZYGOTOWANIE:

 Filet z kurczaka myję i kroję w kostkę. Pieczarki myję i kroję w plastry. Cebulę kroję w kostkę. Czosnek przeciskam przez praskę. Na patelni rozgrzewam olej ok 1 łyżeczki i dodaję mięso, doprawiam wegetą, pieprzem, papryką czerwoną słodką i ostrą.

Smażę na rumiano, dodaję cebulkę, pieczarki i czosnek oraz szpinak. Smażę aż pieczarki będą rumiane. Zmniejszam ogień dodaję śmietanę i tarty ser. Mieszam dokładnie.

Doprawiam według uznania. Zdejmuję z ognia tak by się nie zagotowało. Mieszam.

Międzyczasie gotuję kaszę pęczak. Posypuję natką pietruszki.

Brak komentarzy:

DRUKUJ PRZEPIS

Print Friendly and PDF