Zapiekanka makaronowa z pulpetami

Pyszna zapiekanka makaronowa z pulpetami i warzywami, robi się praktycznie sama, wystarczy ułożyć wszystkie jej elementy w naczyniu żaroodpornym i zapiec w piekarniku. Zapiekanka jest bardzo sycąca i smaczna, z podanych składników wyjdą 4 duże porcje.

Składniki:

Pulpety:

    • około 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej, ale może być dowolne, które nam smakuje)
    • jajko
    • 2 ząbki czosnku
    • czubata łyżka kaszy manny
    • 2 łyżki bułki tartej
    • papryka w proszku, majeranek, pieprz ziołowy, sól, pieprz czarny

Ponadto:

  • około 250 g makaronu (dałam świderki, ale penne czy kokardki też się sprawdzą)
  • około 400 g mrożonych warzyw (dałam mrożonkę składającą się z brokuła, kalafiora i marchwi)
  • 150 g sera żółtego

Sos:

  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki masła
  • 2 szklanki mleka
  • około 180 g śmietany 18 %
  • 150 g sera żółtego
  • sól, pieprz, suszone pomidory, suszony czosnek

Przygotowanie

Najpierw przygotowujemy pulpety: do miski wkładamy mięso, dodajemy jajko, bułkę tartą, kaszę manną, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Całość wyrabiamy ręką na gładką masę. Formujemy nieduże kule.
W rondelku roztapiamy masło, dodajemy mąkę i chwilę przesmażamy, mieszając, aby mąka się nie spaliła. Następnie wlewamy mleko, cały czas mieszając. Całość zagotowujemy, zdejmujemy z ognia i dodajemy śmietanę, starty ser żółty i przyprawy. Mieszamy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Do naczynia do zapiekania przekładamy surowy makaron, na niego układamy pulpety, następnie warzywa i sos. Całość posypujemy startym serem żółtym.

Zapiekankę pieczemy pod przykryciem przez około 45 min, w temp 180 C.

Zapiekanka makaronowa z pulpetami
Zapiekanka makaronowa z pulpetami
Print Friendly, PDF & Email