Placuszki wege



Bardzo lubię eksperymentować z takimi placuszkami, generalnie otwieram lodówkę patrze co jest w środku i z tego staram się coś wymyślić. I tak też było w tym przypadku - szybka kolacja dla żony i wyszły takie oto piękne placuszki - bezmięsne więc jest wege. Bardzo szybko się je robi, smakują bardzo dobrze więc zachęcam do przetestowania. Pasował by to tego jeszcze jakiś sosik - czosnkowy albo jakiś pikantny - ale nie zdążyłem zrobić :) 

Składniki:
100g ciecierzycy z puszki
100g czerwonej fasoli z puszki
1 cukinia
4 rzodkiewki
2 ząbki czosnku
garść świeżej pietruszki
garść świeżego szczypiorku
1 średnia cebula
1 jajko
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia


Ciecierzyce i fasolę lekko zgniatamy praską do ziemniaków, dodajemy utartą na grubych oczkach cukinie, drobno startą cebulę i rzodkiewkę, posiekana pietruszkę i szczypiorek, przetarty czosnek oraz wbijamy jedno jajko. Dokładnie mieszamy - następnie dodajemy dwie łyżki mąki oraz sól i pieprz do smaku. Olej rozgrzewamy na patelni i smażymy małe placuszki na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Wyszło mi 15 sztuk - dwie osoby się najedzą spokojnie :)

Smacznego !!!

Wartość odżywcza oraz kalorie :

Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net

Komentarze