Domowy kopiec kreta z truskawkami
Znane, lubiane i popularne ciasto w nowej, pysznej odsłonie – z truskawkami. Łatwe, bardzo smaczne i efektowne ciasto. Polecam!
Przepis autorski.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę :
0,5 kg truskawek
500 ml śmietany kremówki 30%
2 śmietan-fixy (lub zamiennie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w dwóch łyżkach wody) – ja używam śmietan-fixy
100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej
4 łyżki cukru pudru
*** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownice- moja blaszka ma średnice 23 cm ***
*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35 minut- do suchego patyczka ***
*** Delikatnie wydrążamy połowę ciasta za pomocą łyżki tak aby zostały nam około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód ***
*** Na wydrążonym spodzie ciast układamy truskawki, tak aby pokryły całe dno ciasta ***
*** Czekoladę kroimy na drobne kawałki ***
*** Kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Całą masę układamy na truskawkach tworząc kopiec ***
*** Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając ***
*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***
*** SMACZNEGO ***
POLECAM TAKŻE:
- PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
- IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ
- NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ
- DANIA JEDNOGARNKOWE – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ
- POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ
- SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ