Domowy kopiec kreta z truskawkami


Domowy kopiec kreta z truskawkami

Znane, lubiane i popularne ciasto w nowej, pysznej odsłonie – z truskawkami. Łatwe, bardzo smaczne i efektowne ciasto. Polecam!

Przepis autorski.

 

 

Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
2 jajka
1 szklanka mleka
3 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

Składniki na masę :
0,5 kg truskawek

500 ml śmietany kremówki 30%

2 śmietan-fixy (lub zamiennie 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w dwóch łyżkach wody) – ja używam śmietan-fixy

100 gram czekolady może być mleczna lub gorzka- ja użyłam mlecznej

4 łyżki cukru pudru

 

 

*** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie jednolita masa.Ciasto wylewamy na wysmarowaną masłem i obsypaną bułką tartą lub wyłożoną papierem do pieczenia tortownice- moja blaszka ma średnice 23 cm  ***

Ciasto na kopiec kreta

*** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i pieczemy około 35 minut- do suchego patyczka ***

*** Delikatnie wydrążamy połowę ciasta za pomocą łyżki tak aby zostały nam około 2 centymetrowe brzegi i nienaruszony spód ***

*** Na wydrążonym spodzie ciast układamy truskawki, tak aby pokryły całe dno ciasta ***

*** Czekoladę kroimy na drobne kawałki ***

*** Kremówkę ubijamy wraz cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie mieszamy z pokrojoną czekoladą. Całą masę układamy na truskawkach tworząc kopiec ***

*** Wierzch posypujemy rozkruszonym ciastem lekko dociskając ***

*** Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę ***

*** SMACZNEGO ***

 

POLECAM TAKŻE:

  • IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ

KOMENTARZE