piątek, 4 maja 2018

Domowe knedliczki z truskawkami


Klasyczne knedelki ze świeżymi truskawkami, okraszone bułką tartą z masełkiem to doskonały pomysł na prosty, ale smaczny i sycący prawdziwy domowy obiad.

Składniki:

1kg obranych ziemniaków
2 szklanki pszennej mąki
2 łyżki ziemniaczanej mąki
1 jajko
500g dużych truskawek
cukier
4 łyżki masła
bułka tarta
sól

Wykonanie:

1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Przełożyć do dużej miski, dodać mąki, jajko, sól, łyżkę cukru i zagnieść do postaci gładkiego, elastycznego ciasta.

2. Truskawki umyć, pozbawić szypułek i zasypać 2 łyżkami cukru.

3. Z gotowego ciasto formować cienkie placuszki o średnicy około 7-8 cm, na których umieścić po jednej całej truskawce, a następnie zlepić w kulkę.

4. Gotować we wrzącej, osolonej wodzie przez około 5-7 minut od wypłynięcia na powierzchnię wody.

5. Podawać okraszone roztopionym masełkiem, bułką tartą i posypane cukrem.




3 komentarze:

  1. Też nie jadłam ich już rok, dlatego z utęsknieniem czekam na truskawki!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Agnieszka Wieczorek4 maja 2018 17:18

    jak dawno nie robiłam knedli :) smaka mi narobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń