Sałatka z tortellini i brokułem – to prosta w wykonaniu sałatka z domowym, sosem czosnkowym. Sprawdzi się jako sałatka na imprezę, czy sałatka do grilla. Jest też dość sycąca, więc idealnie nada się również na obiad lub w pudełeczko do pracy.
Połączenie brokuła z makaronem oraz sosem czosnkowym to propozycja nie do odrzucenia, a to wszystko uwieńczone chrupiącymi migdałami, to już prawdziwy raj dla podniebienia :)
Podczas majówki (i nie tylko) polecam koniecznie zajrzeć tutaj: Sałatki na grilla – przepisy
Sałatka z tortellini i brokułem – Składniki:
- 1 brokuł (ok. 500g)
- 125g tortellini (u mnie z ricottą i szpinakiem)
- 6 pomidorów (u mnie śliwkowe, ok. 500g)
- 250g sera typu feta
- duża garść migdałów
Sos czosnkowy – Składniki:
- 3 czubate łyżki majonezu
- 3 czubate łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich lub ziół do sałatek
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Sałatka z tortellini i brokułem – Wykonanie:
- Brokuł ugotować (al dente – na pół twardo) na parze lub w osolonej wodzie. Odcedzić na sitku.
- Makaron ugotować wg opisu na opakowaniu, odcedzić.
- Pomidory umyć, osuszyć, pokroić na ćwiartki lub w ósemki.
- Ser feta odsączyć, pokroić w kostkę.
- Migdały uprażyć na rumiano na suchej patelni, ostudzić.
- Przygotować sos czosnkowy wg tego przepisu: Sos czosnkowy – najlepszy przepis
- Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski lub ułożyć na dużym półmisku. Polać sosem, a wierzch posypać uprażonymi migdałami. Smacznego!
Podczas majówki (i nie tylko) polecam koniecznie zajrzeć tutaj: Sałatki na grilla – przepisy
Szybko i delikatnie :) Ciekawy pomysł :) Zapraszam do siebie!