Słodkie kulki owsiane czyli Słodki Czwartek odc. 150

Dzisiaj dzień słodkości ale tym razem tych trochę zdrowszych. Przepis na te kulki pochodzi z książki "Piramida w kuchni. Na wynos". Podobne kuleczki przygotowałyśmy z córcią na konkurs szkolny "Jesteś tym co jesz". Te owsiane trufelki przypadły do gustu nie tylko naszej rodzinie ale i jury konkursu. 


Kulki owsiane

1 szkl. płatków owsianych górskich
2 łyżki masła orzechowego (z samych orzechów arachidowych, bez cukru i innych dodatków)
2 łyżki siemienia lnianego roztartego w moździerzu
½ tabliczki gorzkiej czekolady 70%
½ szkl. wiórków kokosowych
4 płaskie łyżki miodu
½ szkl. ulubionych pestek np. słonecznika


Na suchej patelni, na małym ogniu prażymy płatki owsiane, tak by zaczęły się lekko rumienić i ładnie pachnieć.
Podobnie postępujemy z pestkami. Dorzucamy je do płatków.
Czekoladę siekamy drobno, lub ścieramy na tarce, i łączymy z płatkami.
Dosypujemy wiórki i siemię lniane.
Wszystko mieszamy łyżką.
Dodajemy masło i miód, mieszamy.
Wilgotnymi dłońmi formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Układamy na talerzyku i chowamy do lodówki na pól godziny.



Komentarze

Zimowy pilaw z pęczaku - na wizji

Popularne posty