czwartek, 3 maja 2018

Tofu z papryką czerwoną i ryżem brązowym

Ostatniego czasu bardzo zaprzyjaźniłam się z tofu. Mogę go jeść w każdej postaci. Świetnie doprawione posmakuje nawet największym jego przeciwnikom. Z warzywami stanowi świetny duet!



Składniki:

  • 180g (1 kostka) tofu
  • 1 czerwona papryka
  • 50g ryżu brązowego (suchego) + 150 ml wody
  • 1 łyżka oleju lnianego
  • przyprawy: zioła sycylijskie, zioła prowansalskie, czosnek granulowany, pieprz czarny, przyprawa kebab-gyros

Sposób przygotowania:
Do wrzącej osolonej wody wrzucamy ryż. Między czasie oczyszczamy, myjemy i kroimy paprykę. Tofu odsączamy z zalewy, kroimy w plastry i panierujemy w mieszance przypraw. Na rozgrzaną patelnię z olejem smażymy tofu z obu stron. Gotowe danie polewamy olejem lnianym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz