...witaj maj, piękny maj, u Polaków błogi raj...czyli majówka, grille, wypoczynek w pełni a dodatkowo dzisiaj 3 maj, czyli drugie po 11 listopada według mnie najważniejsze święto w naszym kraju. Z tej okazji postanowiłem przyrządzić przepyszny patriotyczny 3 majowy deser :) Smaczny, pyszny i kaloryczny deser. Jego czas wykonania to czas aż zestygnie nam galaretka, jeszcze zdążycie go przyrządzić i zasmakować go w dniu dzisiejszym.
Składniki
1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa
250g serka mascarpone
150g jogurtu naturalnego gęstego
100g białej czekolady
2 dowolne ciastka
Galaretkę gotujemy według przepisu na opakowaniu, po przestygnięciu wlewamy do pucharków do połowy wysokości - do lodówki aby zestygła. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, gdy przestygnie mieszamy ją z serkiem mascarpone i jogurtem naturalnym. Gotowa masę wykładamy na zestygnięta galaretki, na górę odrobinka pokruszonych ciastek (u mnie owsiane z biedry) i na chwilkę do lodówki aby schłodzić krem.
Wartość odżywcza oraz kalorie (3 porcje):
Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Komentarze
Prześlij komentarz