30 kwietnia 2018

Babka piaskowa



Składniki:

150 g masła w temperaturze pokojowej
3/4 szklanki cukru
3 żółtka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
200 g mąki ziemniaczanej
100 g mąki pszennej
kilka kropel aromatu cytrynowego
3 białka

Sposób przygotowania:

1. Masło utrzeć z cukrem na białą masę.
2. Do masła pojedynczo dodać żółtka, a następnie aromat i proszek do pieczenia.
3. Do masy dodać przesiane mąki. Miksować na najmniejszych obrotach.
4. Białka ubić na sztywno. Dodać do masy delikatnie mieszając łyżką.
5. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej kaszą manną keksówki .
6. Piec w temp 170 st. C do "suchego patyczka" (ok. 45-50 min.)
7. Upieczoną babkę pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Posypać cukrem pudrem lub lukrem, ulubioną polewą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz