Pyszny bardzo łatwy jabłecznik. Mam ten przepis od mojej siostrzyczki. Pieką ten jabłecznik w przedszkolu dla dzieciaczków.
Wykonanie ciasta – do miski wrzucić masło, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, żółtka. Wszystko posiekać nożem do uzyskania konsystencji kruszonki. Następnie szybko lekko zagnieść. Podzielić ciasto w proporcji 3/4- 1/4. Większą częścią ciasta wyłożyć blaszkę.
Wykonanie ciasta w thermomix
- do naczynia dodać pokrojone masło na kawałki, cukier, mąkę, żółtka, proszek do pieczenia, wyrobić ciasto – naczynie zamknięte, interwał, czas 2,5 minuty
- wyjąć ciasto z naczynia, podzielić w proporcji 3/4 – 1/4
- większą część ciasta wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Rozłożyć jabłka na cieście.
Wykonanie pianki budyniowej – białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Jak już białka są sztywne powoli podczas ubijania wsypywać proszek budyniowy. Rozłożyć piankę na jabłkach.
Wykonanie pianki budyniowej w thermomix
- do czystego i suchego naczynia wlać białka i dodać szczyptę soli, nałożyć motylek, ubijać 4 minuty, obroty 3,5
- jak już białka są sztywne, nadal ubijać obroty 3, powoli przez otwór od miarki wsypywać proszek budyniowy
- wyłożyć ubitą piankę na potartych jabłkach
Drugą część ciasta pokruszy na górze ciasta.
Pieczenie – nagrzać piekarnik do 190 C i piec 40-45 minut. Ciasto u góry musi lekko nabrać złotego koloru.
Ten wpis nie posiada jeszcze żadnych komentrzy.