To danie z kuchni meksykańskiej możecie podać na różne sposoby.  Jednym z nich to  serwowaną w towarzystwie z ugotowanym ryżem, `farsz zawijany w tortillę lub farsz podany w miseczkach z ułożonymi po bokach nachos. Danie będzie gotowe w ciągu 30 minut.

Cebulę obrać i drobno pokroić lub w thermomiksie posiekać, 2 sek, obroty 5

Na patelni rozgrzać olej i wrzucić posiekaną drobno cebulę, smażyć około 1 minuty. Dodać posiekany czosnek i smażyć następne 30 sekund.

con carne

Mięso zmielić przez maszynkę lub w thermomix

  • do naczynia miksującego wrzucić pokrojone na kawałki mięso, zmiksować 12 sekund, obroty 6

Na patelnię dodać mięso i smaży aż straci kolor surowizny. Mieszać co jakiś czas. Doprawić solą do smaku. Wlać wino i smażyć aż odparuje. Dodać pieprz, oregano, pokrojone drobno chilli. Chilli musi mieć usunięte nasionka. Wymieszać i smażyć jeszcze chwilkę.

con carne

Wlać pomidory z puszki, odcedzoną kukurydzę i wywar. Dodać oczyszczoną z nasionek i błonek paprykę . Oczywiście pokroić ją w paseczki. Wymieszać doprawi jeszcze raz do  smaku i gotować 10 minut.

Chilli możecie dodać więcej to zależy czy lubicie bardzo ostre. Ja dodałam dwie, moje nie były aż tak ostre, ale wyczuwalne.

Można posypać potartym serem, ale to nie jest konieczne.

Danie jest smaczne. Polecam