Ciasto czekoladowe z bezową chmurką

Składniki:

Ciasto:

2 szkl mąki

250 g margaryny lub masła

1,5 szkl. cukru

4 jajka

3 czubate łyżki kakao

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szkl wody

Wodę, cukier, masło, kakao zagotować i odstawić do wystygnięcia. Białka ubijamy na sztywno. Do przestudzonej czekolady dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Do białek dodajemy stopniowo żółtka i miksujemy. Białka z żółtkami dodajemy do czekolady, mieszamy.

Pieczemy ciasto w formie wyłożonej papierem do pieczenia w 170 stopniach przez 50 minut.

Beza:

6 jaj

szczypta soli

300 g drobnego cukru

1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka octu

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodajemy po odrobinie cukru miksując na najwyższych obrotach. Gdy już zużyjemy cały cukier dodajemy mąkę i ocet, krótko miksujemy, wykładamy bezę do formy.

Bezę suszymy w 75 stopniach przez 5 godzin.

 

Masa kajmakowa:

250 ml śmietany 36 %

1 serek mascarpone

masa krówkowa (400 g)

Śmietanę miksujemy na piankę, dodajemy mascarpone i masę kajmakową miksujemy krótko.

 

Będzie nam jeszcze potrzebny 1 słoik powideł śliwkowych.

 

Układamy ciasto:

Zaczynamy od dołu:

Ciasto czekoladowe (1/2 ciasta bo ciasto przekrawamy na pół)

powidła śliwkowe

masa kajmakowa

beza

masa kajmakowa

ciasto czekoladowe

polewamy ciasto czekoladą i posypujemy migdałami.

 

ciasto3a