poniedziałek, 30 kwietnia 2018

Moje calzone z suszonymi pomidorami


Calzone to nic innego jak zamknięta pizza w kształcie pieroga. Dlatego farsz można robić dowolnie. To, co mamy w lodówce i taki, jaki lubimy. Ważne jest, aby nadzienie było gęste. Dlatego pomidorów nie podsmażałam z farszem, aby nie puściły zbyt dużo soku. Puściły sok już w trakcie pieczenia i o to chodziło. Farszu jest w sam raz do tej ilości ciasta, no może zjadłam z łakomstwa trochę wraz z sosem, którego też odrobinę zostało.



Ciasta przed pieczeniem niczym nie smarowałam, tylko nakłułam go w kilku miejscach igłą i posypałam delikatnie mąką.  
Polecam, nieprzyzwoicie pyszna i pożywna:)
Można zajadać z ulubionym sosem.                                                                                           





Calzone z suszonymi pomidorami

Na ciasto

  • 400g mąki orkiszowej jasnej,
  • 200g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 350- 400g ciepłego mleka,
  • 20g świeżych drożdży.

Składniki ciasta zagniatamy w misce, robiąc wcześniej zaczyn z odrobiny mleka, cukru i drożdży. Ciasto zagniatamy jak na pizzę.
Przykrywamy miskę z ciastem folią i czekamy aż wyrośnie.
Ja ciasto włożyłam od razu po wyrobieniu do lodówki. Po trzech godzinach ładnie wyrosło.
Ciasto można przetrzymać nawet całą noc w lodówce i też będzie znakomite:)
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto na 11 części i wałkujemy placki o średnicy około 18cm.
Można zrobić większe placki, ale wydaje mi się, że taka porcja w sam raz dla jednej osoby. Chociaż muszę przyznać, że sama zjadłam dwie:)
Na środek placka układamy starty ser na nim farsz i znów ser. Łączymy brzegi zaczynając od środka.
Układamy na blasze z piekarnika wyłożonej papierem w rozsądnej odległości, posypujemy delikatnie mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia na jakieś 10minut.
Temperatura piekarnika 190-200st. Pieczenie 20-25 minut do ładnego zrumienienia.
Na jednej blasze nie zmieszczą się wszystkie pierogi, więc trzeba piec 2 razy.

Farsz

  • 2 duże cebule,
  • 1 mała cukinia,
  • 4 mięsiste i jędrne pomidory,
  • około szklanki suszonych pomidorów z oleju,
  • 100g szynki szwarcwaldzkiej,
  • kawałeczek wędzonego boczku,
  • 1 papryczka chili,
  • sól i pieprz do smaku,
  • świeże zioła: bazylia, oregano,
  • 300g sera mozzarella, startego na grubych oczkach tarki. Można po plastrze sera położyć na środek placka, następnie farsz i posypać jeszcze dodatkowo startym serem. Jak komu wygodnie.

    1. Cebulę kroimy w kostkę lub pół talarki, wkładamy do rozgrzanego garnka z odrobiną oleju z pomidorów suszonych i smażymy do zeszklenia, dorzucając pokrojoną papryczkę.
    2. Następnie wrzucamy pokrojony drobno boczek i szynkę i pokrojone suszone pomidory.
    3. Za chwil kilka wrzucamy pokrojoną cukinię i smażymy aż będzie w miarę miękka.
    4. Zestawiamy garnek z ognia i dorzucamy pokrojone świeże pomidory, bez skórki i gniazd nasiennych.
    5. Mieszamy farsz, doprawiamy solą, pieprzem i dodajemy pokrojone zioła.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

i poczekaj na jego moderację

Print