Jak już nie raz Wam pisałam uwielbiam ciasta ucierane.
Robi się je błyskawicznie, a takie gorące, prosto z piekarnika smakują lepiej, niż deser z najlepszej cukierni.
Dziś mam dla Was przepis, który przygotowalam specjalnie na życzenie mojej kochanej Mamci.
Pyszne, dwusmakowe ciacho ucierane z lekkim, śmietankowym kremem i kwaskowatymi malinami jest świetnym pomysłem na każdą porę roku.
Z popołudniową kawką stworzą duet, któremu nikt się nie oprze.
Polecam!
SKŁADNIKI:
( 25×25 )
Do mierzenia używam szklanki o pojemności 250 ml
CIASTO:
* jajko – 6 szt
* cukier – 3/4 szkl
* mleko – 150 ml
* olej – 150 ml
* mąka pszenna – 2,5 szkl
* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
* kakao – 2 lyżki
KREM ŚMIETANKOWY:
* mleko – 750 ml
* mąka ziemniaczana – 1 łyżka
* cukier – 3/4 szkl
* maslo – 200 g
* budyń śmietankowy – 2 czubate lyżki ( 40 g )
DODATKOWO:
* maliny ( mogą być mrożone ) – ok. 250 g
* biała czekolada – do posypania
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:
CIASTO:
Jajka ucieramy cukrem na puch. Dodajemy ole oraz mleko.
Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy, dzielimy na 2 części.
Połowę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do reszty dodajemy kakao.
Wylewamy na jasne ciasto, układamy owoce, pieczemy ok. 40 minut w 180C.
KREM ŚMIETANKOWY:
600 ml mleka gotujemy. W osobnej miseczce miksujemy cukier, budyń, mąkę i resztę mleka.
Wlewamy do gotującego i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Łyżka po łyżce dodajemy do utartego wcześniej na gładko masła.
Wykładamy na upieczone ciasto, obficie posypujemy tartą czekoladą i chłodzimy.
Zajadamy!
Smacznego!
2 komentarze
Sylwia
15 lutego 2019 at 10:47Czy maliny przed pieczeniem odmrażamu czy można wrzucić zamrożone? Pozdrawiam
Ostra na Słodko
15 lutego 2019 at 10:53Rozmroźmy na sitku – tak to puszczą wodę do ciasta.