UCIERANE Z MALINAMI, KREMEM ŚMIETANKOWYM I BIAŁĄ CZEKOLADĄ

Jak już nie raz Wam pisałam uwielbiam ciasta ucierane.

Robi się je błyskawicznie, a takie gorące, prosto z piekarnika smakują lepiej, niż deser z najlepszej cukierni.

Dziś mam dla Was przepis, który przygotowalam specjalnie na życzenie mojej kochanej Mamci.

Pyszne, dwusmakowe ciacho ucierane z lekkim, śmietankowym kremem i kwaskowatymi malinami jest świetnym pomysłem na każdą porę roku.

Z popołudniową kawką stworzą duet, któremu nikt się nie oprze.

Polecam!

 

SKŁADNIKI:

( 25×25 )

Do mierzenia używam szklanki o pojemności 250 ml

CIASTO:

* jajko – 6 szt

* cukier – 3/4 szkl

* mleko – 150 ml

* olej – 150 ml

* mąka pszenna – 2,5 szkl

* proszek do pieczenia – 2 łyżeczki

* kakao – 2 lyżki

KREM ŚMIETANKOWY:

* mleko – 750 ml

* mąka ziemniaczana – 1 łyżka

* cukier – 3/4 szkl

* maslo – 200 g

* budyń śmietankowy – 2 czubate lyżki ( 40 g )

DODATKOWO:

* maliny ( mogą być mrożone ) – ok. 250 g

* biała czekolada – do posypania

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

CIASTO:

Jajka ucieramy  cukrem na puch. Dodajemy ole oraz mleko.

Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, miksujemy, dzielimy na 2 części.

Połowę wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, do reszty dodajemy kakao.

Wylewamy na jasne ciasto, układamy owoce, pieczemy ok. 40 minut w 180C.

KREM ŚMIETANKOWY:

600 ml mleka gotujemy. W osobnej miseczce miksujemy cukier, budyń, mąkę i resztę mleka.

Wlewamy do gotującego i cały czas mieszając gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.

Łyżka po łyżce dodajemy do utartego wcześniej na gładko masła.

Wykładamy na upieczone ciasto, obficie posypujemy tartą czekoladą i chłodzimy.

Zajadamy!

Smacznego!

 

You Might Also Like

2 komentarze

  • Reply
    Sylwia
    15 lutego 2019 at 10:47

    Czy maliny przed pieczeniem odmrażamu czy można wrzucić zamrożone? Pozdrawiam

  • Leave a Reply

    Facebook

    Likebox Slider Pro for WordPress