Sezon grillowy czas zacząć – niech w tym roku będzie wyjątkowy i bogaty w smaki! Ta bardzo prosta marynata na grilla z sokiem jabłkowym to idealne połączenie lekko kwaskowego owocu ze słodyczą miodu i brązowego cukru. Świetnie aromatyzuje filety z kurczaka.

Marynata doskonale nadaje się również do skrzydełek z piekarnika.

Autorką przepisu jest Annmarie Conte, naczelna „Women’s daily”.

Czas grillowania: 10-12 minut

Liczba porcji: Z podanej ilości składników powstanie marynata na 4 filety

Składniki:

  • Szklanka soki jabłkowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku

Przygotowanie:

Wlej i wsyp składniki do rondla, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut. Ostudź. Zalej marynatą przekrojone w poprzek na płowy filety z kurczaka i odstaw na co najmniej godzinę.

Piecz na dobrze rozgrzanym grillu po 5-7 minut z każdej strony.

Smacznego!

Szukasz więcej pomysłów na grilla – koniecznie sprawdź również:

Słodko ostra posypka na grilla

Glazura z wina i cynamonu

Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek

Zaprawa na grilla z espresso i papryki