Pikantna, rozgrzewająca zupa krem cebulowa! Świetnie smakuje z grzankami! Koniecznie spróbujcie. :)
Składniki:
6 niewielkich cebul
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
1/3 łyżeczki pikantnej papryki mielonej
szczypta majeranku
szczypta tymianku
700 ml bulionu warzywnego (przepis TUTAJ)
1 łyżka masła
sól
pieprz
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy plastry. W garnku roztapiamy masło. Dodajemy cebulę i czosnek, posypujemy paprykami i smażymy do zeszklenia się. Następnie dolewamy bulion, dosypujemy majeranek oraz tymianek. Gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 30-35 minut, a dokładniej do momentu jak już cebula będzie miękka. Na koniec blendujemy wszystko razem na gładką masę. Doprawiamy solą oraz pieprzem. I gotowe, smacznego :)
Ja swoją wersję podałam z grzankami oraz odrobiną jogurtu naturalnego greckiego i posiekanym koperkiem :).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz