Kurczak teriyaki z kalafiorem

Kurczak teriyaki z kalafiorem

Facebook
Twitter
INSTAGRAM
Pinterest
Follow by Email
Poziom trudności    
    Kurczak teriyaki z kalafiorem – to danie choć przygotowane z niewielu składników jest pełne azjatyckich smaków. Kalafior sprawia, że danie staje się nieoczywiste. Tym daniem zachęciłam do zjedzenia kalafiora mojego najmłodszego syna.
Czy kalafiora warto jeść?
Warto!
Kalafior oprócz walorów smakowych ma mnóstwo walorów zdrowotnych. Po pierwsze kalafior to duża ilość błonnika, który wspomaga trawienie i pomaga oczyścić nasze ciało z toksyn. Po drugie w kalafiorze znajdziemy sulforafan, który neutralizuje wolne rodniki, mogące przyczynić się do rozwoju nowotworów. Po trzecie kalafior zawiera dużo witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6 oraz kwas foliowy), A, C, K i E, oraz minerałów t.j. wapń, magnez, fosfor, potas i mangan, jest źródłem białka roślinnego. Dzieci i niektórzy dorośli często nie chcą jeść kalafiora przez nieprzyjemny zapach wydzielający się podczas gotowania, a to wszystko przez zawarte w nim związki siarki. Kalafior najlepiej smakuje przygotowany al dente.

Porcja dla 5-7 osób

 

Składniki:

 

Marynata:

  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 ząbek czosnku

 

Pozostałe składniki:

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 2 + 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 średni kalafior
  • ok. 150 ml (8 – 10 łyżek) domowego sosu teriyaki
  • 2 łyżeczki prażonego sezamu
  • ½ pęczka szczypioru

 

Sposób przygotowania:

 

Piersi kurczaka pokroić w 2 cm kostkę.

 

 

Sos sojowy wymieszać z miodem, octem ryżowym i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku. Marynatą zalać kurczaka, porządnie wymieszać.

 

 

Kalafiora podzielić na różyczki, większe różyczki pokroić na 4 części, mniejsze na 2 części. Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Smażyć kalafiora na średnim ogniu, przez 5 minut, koniecznie pod przykryciem.

 

 

Mięso odcedzić z marynaty.

 

 

Smażyć w woku małymi porcjami na średnim ogniu.

 

 

Gdy całe mięso zostanie usmażone do pustego woka dać sos teriyaki, doprowadzić do wrzenia, dodać mięso i kalafiora.

 

 

Na koniec dodać uprażony sezam i pokrojony, gruby szczypior.

 

 

Kurczak teriyaki z kalafiorem smakuje najlepiej podany od razu z dowolnym ryżem lub kaszą quinoa (komosą ryżową).

 

Smacznego!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *