kwietnia 26, 2018

Gofry belgijskie z argentyńskim karmelem.

Gofry belgijskie... cóż to takiego? czym się różnią od tych tradycyjnych? Powiem szczerze, że ja wolę chyba jednak te, są mega chrupiące a jeśli dodamy cukier trzcinowy wtedy uzyskamy piękny złocisty kolor. Mniam... ja uwielbiam! a Ty?



Składniki;
2 szklanki mąki pszennej
8 g suchych drożdży
20 dag rozpuszczonego i przestudzonego masła
3 jajka
2 łyżeczki cukru waniliowego z prawdziwą wanilią Skworcu
1/3 szklanki letniego mleka
2 łyżki soku z cytryny
5 łyżek cukru trzcinowego Skworcu

Dodatkowo;
migdały w płatkach Skworcu
argentyński krem karmelowy Skworcu *

Przygotowanie;
Do miski wbijamy jajka, dolewamy mleko i masło i sok z cytryny. Mieszamy. Następnie wsypujemy składniki sypkie - mąkę, cukier waniliowy i drożdże. Dokładnie mieszamy. Możemy użyć miksera. Odstawiamy do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie wsypujemy cukier trzcinowy i mieszamy ale tak niedbale. aby cukier był tylko lekko wmieszany. 
Gofrownicę nagrzewamy, na każdą płytkę wykładamy 1 łyżkę ciasta. Ciasto będzie gęste lecz klejące, takie ma być. Pieczemy aż gofry będą złociste. 
Polewamy pysznym karmelowym sosem i posypujemy płatkami migdałowymi. 




Dulce de Leche Chimbote to oryginalny, karmelowy krem prosto z Argentyny. Ten przypominający smakiem karmel lub krówkę egzotyczny specjał może być doskonałym dodatkiem do lodów i deserów, kanapek oraz ciastek. Można go również używać jako słodzika do Yerba Mate.
Produkt nie zawiera glutenu. 

Smacznego! 

3 komentarze:

  1. Wyglądają bardzo smakowicie, ciekawe jakby smakowały z lodami albo z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam gofrów belgijskich :) Wyglądają pysznie!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 RADOŚĆ KIPIĄCA UŚMIECHEM , Blogger