środa, 25 kwietnia 2018

Tarta serowa ze szpinakiem i salami

Coś pysznego na obiad? To z pewnością przepyszna tarta serowa ze szpinakiem i salami! Mniam! Na samą myśl ślinka mi leci.. :) Zapraszam po przepis! :)


Składniki:
1 spód do pizzy (użyłam ciasta na pizzę z tego przepisu: LINK)
kilka plasterków salami
1 pętko kiełbasy (użyłam myśliwskiej)
2 jajka
80 ml śmietany 30%
3 łyżki startego żółtego sera
7-8 liści szpinaku
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
1-2 łyżki sosu na spód, użyłam słodkiego chili z tego PRZEPISU

Przygotowanie:
Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blachy do tarty i równo rozkładamy. Nadmiar ciasta z góry odcinamy. Przykrywamy papierem do pieczenia, obciążamy fasolą i zapiekamy przez ok. 12 minut w 180 stopniach. Ciasto obciążamy, by zapobiec nadmiernemu wyrastaniu :).

Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 
Szpinak sparzamy, kroimy na drobne kawałki. Do miseczki wbijamy jajka, roztrzepujemy ze śmietaną. Dodajemy pokrojony szpinak oraz starkowany ser. Doprawiamy 1/3 łyżeczki soli, szczypta pieprzu oraz gałki muszkatołowej i mieszamy ze sobą.

Na podpieczony spód rozsmarowujemy sos słodkie chili, na to wykładamy podsmażoną kiełbasę, kilka plasterków salami. Zalewamy masą jajeczną. Na wierzchu układamy ponownie kilka plasterków salami, Posypujemy górę serem - ja zrobiłam to cheddarem oraz nie wielką ilość startej mozzarelli. Dodatkowo na wierzchu dodałam kilka kosteczek sera feta - nie jest to konieczne. Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni i pieczemy 25 minut.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Blog prowadzony z pasją do gotowania. , Blogger