Sernik migdałowy
Kolejny sernik,już 20 na tym blogu,tym razem migdałowy.
No cóż,mam słabość do serników,bardzo je lubię więc często piekę:)
Żółtka utrzeć z cukrem,stopniowo dodawać twaróg,na końcu śmietanę i mielone migdały.
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową.
Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty.
Masę wylać na biszkopty i sernik wstawić do piekarnika.
Piec 60 minut w tem. 200*C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Zimny sernik wyjąć na talerz,górę posmarować masą kajmakową i udekorować płatkami migdałów.
No cóż,mam słabość do serników,bardzo je lubię więc często piekę:)
spód:
150 g podłużnych biszkoptów
masa serowa:
600 g twarogu z wiaderka
4 jajka
200 ml śmietanki 30%
100 g zmielonych migdałów
4 łyżki cukru pudru
1 cukier migdałowy (op 16g)
1 budyń śmietankowy na 3/4l
ponadto:
3 łyżki masy kajmakowej
50 g płatków migdałowych
Żółtka utrzeć z cukrem,stopniowo dodawać twaróg,na końcu śmietanę i mielone migdały.
Białka ubić ze szczyptą soli na puszystą pianę,delikatnie wymieszać z proszkiem budyniowym i połączyć z masą serową.
Tortownicę o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć biszkopty.
Masę wylać na biszkopty i sernik wstawić do piekarnika.
Piec 60 minut w tem. 200*C. Po upieczeniu pozostawić sernik w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach do całkowitego wystygnięcia.
Zimny sernik wyjąć na talerz,górę posmarować masą kajmakową i udekorować płatkami migdałów.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedzenie mojego bloga.
Miło mi będzie jak zostawisz komentarz.