Biscotti al limone


Mocno cytrynowe ciasteczka rodem z Toskanii. Przepis prosty, a ciasteczka miękkie i aromatyczne - stanowią idealny dodatek do kawy...

Składniki:
100 g masła
100 g cukru
cytryna
jajko
2 szkl. mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier i cukier puder - do obtoczenia ciasteczek

  • Masło ubić z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie wymieszać.
  • Dodać sok i skórkę z cytryny, ciągle mieszając. Następnie wsypać mąkę i proszek do pieczenia.  
  • Po wymieszaniu całości i otrzymaniu kremowej masy wstawić ją na około godzinę do lodówki.
  • Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Ze schłodzonego ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać najpierw w cukrze, potem w cukrze pudrze i układać w odstępach na blaszce.
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut.




Komentarze

Prześlij komentarz

Copyright © Wyzwania Kuchenne